Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Carti teologie 
Autor Mesaj
Membru Junior
Avatar utilizator

Membru din: 08 Iun 2013, 22:38
Mesaje: 2
Mesaj Carti teologie
Doamne ajuta!

As avea si eu nevoie de cateva sfaturi cu privire la ceva carti de teologie pe care sa mi le procur apoi in limba engleza!
Ma intereseaza autori "clasici" din diferite domenii de teologie, de ex. o dogmatica care sa fie unanim recunoscuta in biserica catolica acum, o liturgica care sa vorbeasca despre cum este cultul astazi, bioetica- la fel. Si orice alte carti fundamentale in teologia catolica, eventual cu o descriere.

Ma scuzati daca nu am pus topicul unde trebuie insa, surprinzator, nu am gasit un loc unde se vorbeste doar de carti si m-am gandit ce cei avizati sa-mi raspunda la intrebare sunt Preoti si/sau teologi.


09 Iun 2013, 20:32
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 03 Iul 2006, 18:02
Mesaje: 809
Mesaj Re: Carti teologie
Gasiti aici cateva recomandari viewforum.php?f=12 si nu uitati cele mai importante sunt Catehismul Bisericii Catolice (cel mare) si bineinteles Biblia. Mai gasiti si pe pastoratie.ro si profamilia.ro.


20 Iun 2013, 16:47
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 01 Aug 2010, 14:14
Mesaje: 433
Locaţie: Tinuturile Loarei, Franta
Mesaj Re: Carti teologie
mihai mario dorin scrie:

Ma intereseaza autori "clasici" din diferite domenii de teologie, de ex. o dogmatica care sa fie unanim recunoscuta in biserica catolica acum, o liturgica care sa vorbeasca despre cum este cultul astazi, bioetica- la fel. Si orice alte carti fundamentale in teologia catolica, eventual cu o descriere.


Autori clasici despre cum este cultul astazi ? Cam greu. Intre dogmatica si liturgica clasica, intre teologia clasica in general si variantele moderne exista diferente enorme. Catolicismul traditionalist, catolicismul neo-conservator si catolicismul modernist sunt trei religii diferite.

In ceea ce priveste carti de dogmatica dupa autori clasici, parerea mea e ca "Dogmatica" Sf Ioan Damaschinul este un foarte bun inceput. Intr-un singur volum de vreo 300 de pagini gasiti explicate suficient principalele adevaruri de credinta, cu parfumul si geniul patristicii.

Un alt autor catolic clasic, din aceeasi categorie, este varful de neegalat al omileticii: Sf Ioan Gura de Aur. Pe situl ioanguradeaur punct ro gasiti o mare cantitate de material care va va ajuta enorm in intelegerea teologiei catolice clasice.

Dar, pe mine, cel mai mult m-a ajutat, de departe, Summa Theologiae a Sf Toma din Aquino. Si pe asta o gasiti online, dar in engleza. E bine sa respectati ordinea "chestiunilor" pe care le abordeaza Sf Toma. Cititi o chestiune intr-o zi. Nu mai mult, nici mai putin. Reflectati pe marginea ei, apoi amintiti-va de chestiunea precedenta.

Pe urma, bine pus la punct cu teoria, vi se va deschide apetitul pentru legatura ei cu liturgica. Aici, un alt Sfant Doctor al Bisericii, Sf Alfons de Liguori, va va ajuta.

O lectura utila, placuta, spumoasa este ORICE carte scrisa de G.K. Chesterton. Un autor traditionalist, remarcabil prin ascutimea si umorul lui, care nu e nici sfant, nici teolog, nici doctor si invatator al Bisericii. Un simplu laic. Dar unul, cu adevarat, dumnezeiesc.

Ajungand la timpurile contemporane, de departe cel mai fermecator autor clasic mi s-a parut a fi Dietrich von Hildebrandt. Cautati, mai ales, "Transformation in Christ". Sunt erori pe care le facem la tot pasul in convertirea noastra, iar aceasta carte ne ajuta sa le punem in lumina si sa le evitam.

Acuma, in privinta catehismelor: catehismul numit "Catehismul Mare", scos sub autoritatea papei Ioan Paul al II-lea este o carte folositoare, pe care am incarcat-o online pe catehism punct ro. Pe de alta parte, chiar daca ortodoxia acestui catehism este indiscutabila, el sufera printr-o exprimare atat stufoasa, cat, mai grav, ambigua: exact aspectele care fac diferenta dintre religia catolica traditionalista si religia catolica modernista sunt tratate intr-un mod alambicat, ca sa nu zic alunecos, incat, dupa ce il citesti, te intrebi: "deci, pana la urma, cum ramane ? E alba ori e neagra ?" Ei bine, "e gri" pare ca e ideea pe care ti-o transmite aceasta lucrare. ea pacatuieste, ca textele cociliare si post-conciliare in general, de acelasi pacat: cuvinte multe, claritate putina. In plus (adica in minus), nu are formatul caracteristic catehismelor (de tip: o intrebare-un raspuns).

Mult mai practice imi par a fi:
-catehismul din Trent, aici: http://www.cin.org/users/james/ebooks/m ... tindex.htm
-catehismul Sf Pius al X-lea, aici: http://www.cin.org/users/james/ebooks/m ... pindex.htm
-catehismul de la Baltimore, pe care l-am tradus pe catehism punct ro.

Un fel de portal-sinopsis, sau "cum trateaza o aceeasi chestiune diferite catehisme ?" gasiti aici: http://www.cin.org/users/james/ebooks/m ... aster2.htm

In Sfarsit, Sf Alfons de Liguori, de care deja am amintit, are si el un catehism (alaturi de multa opera catahetica). In general, claritatea cu care sfintii prezinta lucrurile e greu de regasit in catehismele zilelor noastre.

Sa nu uitam de Magisteriul Viu al Bisericii. Doua surse online le folosesc mai des (aici, trebuie spus ca va puteti baza NUMAI pe net, documentele tiparite lipsesc chiar si in marile biblioteci romanesti, iar la cea vaticaneza nu avem acces).
- http://www.papalencyclicals.net
si
- Denzinger's Enchyridion Symbolorum et Definitionum: http://www.catecheticsonline.com/SourcesofDogma.php (pentru papi si concilii)

O a treia sursa care ajuta este si http://www.vatican.va. Aici, gasiti nu numai documente ale papilor si sinoadelor mai recente, ci gasiti si documente ale dicasterelor.

Spre folos in Cristos, Domnul nostru,
M.D.

_________________
Doamne, Tu știi că Te iubesc!


23 Iun 2013, 15:58
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 11 Aug 2009, 13:46
Mesaje: 22
Locaţie: RO - EU
Mesaj Re: Carti teologie
Non sum dignus scrie:
Intre dogmatica si liturgica clasica, intre teologia clasica in general si variantele moderne exista diferente enorme. Catolicismul traditionalist, catolicismul neo-conservator si catolicismul modernist sunt trei religii diferite.
M.D.

Interesant punctul tau de vedere. Ai putea sa detaliezi subiectul? In ce masura, aceste trei forme de catolicism sunt diferite?


16 Aug 2013, 17:34
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 13 Aug 2015, 13:39
Mesaje: 31
Mesaj Re: Carti teologie
Pai, precizarea a facut-o chiar povatuitorul in cauza: in asa masura, incat sunt … trei religii. (Macar in acest mod creste numarul monoteismelor pe Glob …; desi teoreticianul nu ne-a precizat daca toate ‘cele trei catolicisme’ sunt monoteiste.)
Iata recolta cea rodnica a lefebvrismului ….

_________________
cirenaic.blogspot.com


18 Aug 2015, 18:20
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 13 Aug 2015, 13:39
Mesaje: 31
Mesaj Re: Carti teologie
Autorul recomandat (necontemporan, dar modern) se numea Hildebrand; sa purcedem cel putin cu citirea numelor autorilor.
Iar ceea ce e probabil sa fi solicitat persoana care se interesa de lucrari despre catolicism sunt sinteze accesibile, de circulatie larga.

_________________
cirenaic.blogspot.com


18 Aug 2015, 18:26
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 13 Aug 2015, 13:39
Mesaje: 31
Mesaj Re: Carti teologie
Deasemeni, persoana care a deschis subiectul a avut perfecta dreptate asteptand recomandari de lectura de la preoti sau teologi; ma indoiesc ca vreun preot ar fi recomandat, pentru inceput, … ‘Enchyridionul’, sau oricare dintre celelalte opere, aici o persoana solicita lucrari de nivel mediu, utilizabile de catre incepatori, accesibile. Pentru aceleasi cauze, iarasi nu cred ca vreun preot ortodox, daca i s-ar cere sa indice vreo introducere accesibila publicului, utila ca introducere, ceva pentru incepatori, ar raspunde ca unele sunt pentru majoritatea ortodocsilor, altele pentru staroveri, altele pentru calendaristii greci, etc..

_________________
cirenaic.blogspot.com


18 Aug 2015, 18:33
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 01 Aug 2010, 14:14
Mesaje: 433
Locaţie: Tinuturile Loarei, Franta
Mesaj Re: Carti teologie
Stimate Ciopron,

Vad ca dv chinuiti publicul cu multiple postari ca replici la recomandarea mea, singura pe care initiatorul topicului a primit-o din 2013. Nu inteleg: va e ceva neclar ?
-"contemporan" nu inseamna "in viata". Ci, prin analogie cu "literatura contemporana" inseamna ceva scris dupa al doilea razboi mondial. De exemplu, Sadoveanu sau Labis sunt autori de literatura contemporana. Tot asa, Dietrich von Hildebrand este teolog contemporan. Sotia lui traieste. Si scrie. Bine. Decat sa va pierdeti timpul intepand in mod inept colegi de forum, l-ati folosi mai bine citind ceva de Alice von Hildebrand.
-traditionalism, neoconservatorism si modernism sunt trei moduri diferite de a percepe, integra si trai acelasi catolicism. Nu au nimic in comun. De aceea am spus ca sunt trei religii diferite. E o metafora aici, una pe care o persoana inteligenta ar trebui sa o perceapa ca atare. Si mai mult decat o metafora: e vorba de dogme intelese diferit. Practic, de alte dogme. Alta Liturghie. Alt Breviar. Alt sinaxar. Alta teologie. Alta Biblie. Nu cunoasteti aceste realitati ? Intrebati, si vi se va raspunde, cereti si veti primi.
-asemanarea cu "ortodocsi" si "stavroveri" este alta aiureala. Eu vorbeam de catolici. De cei aflati in comuniune cu Sfantul Parine. Nu stiti, oare, ca cei numiti (cu un termen pe care ei il considera batjocoritor, deci nu ar trebui sa-l folosim) "calendaristi" sunt in schisma fata de alte Biserici Ortodoxe ? Traditionalistii catolici NU sunt in schisma fata de Biserica Catolica. Nici chiar lefebvristii (alt termen pe care nu ar trebui sa-l folosim). Puteti sa va spovediti si sa primiti absolvire valida si licita de la preoti "lefbvristi". Papa a spus-o si declarat-o. Papa actual. In viata. Contemporan.
-Enchyridion Symblorum et Definitionum, ca si cartile lui von Hildebrand, Garrigou Lagrange si altor mari teologi traditionalisti sunt cat se poate de accesibile publicului larg, au aparut in numeroase editii, oricine care a terminat liceul le poate pricepe pe deplin. NU sunt carti destinate unui sector ingust de specialisti (precum cartoaiele modernistului Rahner, de exemplu). De altfel, prima a aparut in zeci (daca nu sute) de editii de buzunar, tocmai ca sa poata fi consultata repede si usor. De aceea e mai cunoscuta dupa numele editorului (Denzinger). Spunem "un Denzinger" asa cum spunem "un Larousse", ceea ce arata ca e vorba de un instrument de lucru de nelipsit pentru oricine vrea sa-si aprofundeze credinta.

_________________
Doamne, Tu știi că Te iubesc!


06 Sep 2015, 17:42
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 13 Aug 2015, 13:39
Mesaje: 31
Mesaj Re: Carti teologie
Cuvintele mele l-au mâhnit pe Venerabilul Pardon (Hibernatus cel duhliu), şaman lefebvrist, propovăduitor al teoriei ‘celor trei religii catolice’, instigator la dispreţ faţă de ‘parohiile conciliariste’ şi la schismă, povăţuitor cultural dadaist de un umor involuntar inepuizabil, şi moralist de serviciu a cărui naivitate ar fi fermecătoare, dacă n-ar fi fermentată; aşa, e numai manelism religios, iar veleităţile cuiva care aparţine altei religii, dar expertizează Catehismul catolic, nu au de ce face obiectul dezbaterii. Ideea unui dialog interreligios cu propagandistul marotelor anoste nu mi se pare de interes; aş dialoga cu un animist, sau cu un şintoist, dar nu cu Venerabilul Pardon, manelist religios şi exponentul ‘parohiilor neconciliariste’, adică al criptei neodonatiste.

_________________
cirenaic.blogspot.com


07 Sep 2015, 07:58
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România