Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
O scurta rugaminte asupra cartilor liturgice ! 
Autor Mesaj
Membru Junior
Avatar utilizator

Membru din: 28 Aug 2014, 01:14
Mesaje: 5
Locaţie: Timisoara
Mesaj O scurta rugaminte asupra cartilor liturgice !
Deoarece ca si cand eram la studii in BOR "pasiunea" mea ,sa o numesc asa,era liturgica,as dori sa rog pe cunoscatori,de nu e prea greu, sa-mi faca o lista cu cartile de slujba liturgice care exista,eu cunosc urmatoarele :

- Lectionarul cu cele 5 vol. ,de nu ma insel !
- Liturgia orelor cred ca 4 volume
- Liturghierul Roman
- Missale Romanum Vol 1 & 2

Insa nu stiu cum se numesc cartile ce cuprind Sacramentele si cele care cuprind slujbe ca inmormantarea,sfintirea unei case,sfintirea apei,etc

Si as mai avea o intrebare , anume care este diferenta dintr-e Liturghierul Roman si Missale Romanum Vol 1 & 2 , ce si cum se schimba la o liturghie de la o zi la alta,de la o duminica la alta ,la sarbatori etc. Si exista vreo carte,manual, in care sa se arate cum se slujeste o slujba sau alta (In BOR exista 2 carti "Tipic Bisercesc" si "Liturgica prctica") ? !

Am sa mi le cumpr pe rand nu doar pt. a le avea ci pt. a studia si intelege mai bine slujbele din parohia Romano Catolica la care merg,sa le am pt. mine. :) Am terminat recent cu o carte primita de la parintele din parohie "Catehismul Romano Catolic"
Va multumesc si sper ca nu am deranjat prea mult ! O zi buna !

_________________
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh in veci Amin !


29 Aug 2014, 03:06
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 02 Iul 2011, 00:56
Mesaje: 20
Mesaj Re: O scurta rugaminte asupra cartilor liturgice !
Liturghierul Roman și Missale Romanum sunt unul și același lucru, în variantă română respectiv latină. Lecționarul conține lecturile pentru liturghie, Breviarul conține Oficiul Divin ( deci echivalentul Ceaslovului ). Celelalte sacramente și slujbe sunt conținute în Ritualul Roman și în Pontificalul Roman. Ritualul conține tot ce este de trebuință pentru un preot obișnuit, în timp ce Pontificalul conține slujbele rezervate episcopilor ( ex. hirotonii, Sfântul Mir, sfințiri de biserici etc. ). Pentru mai multe detalii există și Instrucțiunea Generală a Liturghierului Roman.
Există mese proprii pentru fiecare duminică, pentru fiecare zi din Post, Timpul Pascal, Advent și Timpul Crăciunului. Există mese proprii pentru fiecare sărbătoare mai mare, cele mai mici sunt grupate pe categorii ( ex. mai multe variante de mesă pentru martiri, mai multe variante de mesă pentru mărturisitori etc. ). Există mese proprii pentru fiecare sacrament sau alte slujbe speciale, există și mese votive, pentru anumite intenții ( ex. pentru pace, pentru familii, pentru alegerea Papei etc. ). Ce diferă la toate aceste mese se numește Propriul și este format din: lecturi, cântările dintre lecturi ( Psalmul / Alleluia / Tractul / Secvența / Alleluia pascală ) și 3 antifoane cu 3 rugăciuni, la începutul mesei, înainte de Rugăciunea Euharistică și după împărtășanie ( adică Introitul cu Colecta, Comuniunea cu Rugăciunea asupra darurilor sau Secreta cum i se zicea înainte, Comuniunea cu Post-Comuniunea ). Prefața Rugăciunii euharistice variază și ea destul de mult, iar rugăciunea euharistică există astăzi în 4 variante, din care se alege una, din nefericire după bunul plac, fără vreo noimă. Mesa latină variază în funcție de patru factori: rangul celebrantului, rangul mesei înseși, rangul celebrării și calitatea celebrării. Rangul celebrantului înseamnă că mesa ținută de episcop are unele mici diferențe, cum ar fi că episcopul binecuvântează cu Evanghelia. Rangul mesei înseși înseamnă solemnă, "cântată" și spusă sau simplă. La mesa simplă nu există ministranți, deci preotul face singur totul, nu există muzică, nu există tămâie. Mesa solemnă e cu diacon și are de toate; de exemplu, având diacon, el citește Evanghelia și nu preotul. Rangul celebrării înseamnă solemnitate, sărbătoare și pomenire ( obligatorie sau facultativă ). Pomenirea înseamnă că doar cele trei rugăciuni proprii sunt ale sfântului, restul sunt de altundeva. Sărbătoarea are Gloria, solemnitatea are Gloria, Crezul și două lecturi înainte de Evanghelie ( din Vechiul și Noul Testament ), cu psalm și Alleluia, nu una singură, doar cu psalm. Calitatea celebrării se vede la Gloria ( lipsește în Post, în Advent și la slujbele pentru morți ) și la Alleluia ( înlocuită de Tract în Post și la slujbele pentru morți, în timp ce în Timpul Pascal există Alleluia pascală, adică dublă, în loc de Psalm și Alleluia ). Culoarea liturgică variază și ea în funcție de calitatea celebrării: violet în Post, în Advent și la morți (la morți e tradițional negru), roșu de Florii, Vinerea Sfântă (tradițional negru), Rusalii și sărbătorile martirilor ( tradițional și de Ziua Crucii ), alb / auriu la sărbători și solemnități, în TImpul Pascal și în cel al Crăciunului, opțional albastru la sărbătorile Sfintei Fecioare ( în special Imaculata ), opțional roz în două duminici din an, în rest verde.


06 Oct 2014, 00:57
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România