Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 150 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Catolici carismatici 
Autor Mesaj
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 21 Ian 2010, 17:34
Mesaje: 310
Mesaj Re: Catolici carismatici
Masonii ăştia #-o .... no, ce să le faci? Că de toate sunt vinovaţi.... Ce-aţi zice dacă i-am împuşca?! :mrgreen:

P. S. A fos doar o glumă. Cred că v-aţi prins... :wink:

_________________
Dumnezeul în care credem noi, rareori, are ceva de-a face cu Dumnezeu.
Deseori noi nu Îl iubim pe Dumnezeu aşa cum este El în realitate, ci aşa cum ne-am dori noi ca El să fie.


09 Apr 2010, 21:13
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 19 Mar 2007, 22:32
Mesaje: 20
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Catolici carismatici
[quote="Yoram54"]

[/quote]
Punctul unu:imi pare rau ca va contrazic,dar cel putin anii trecuti era un asemenea grup [b]la parohia catolica de rit bizantin "Regina Pacii" din Timisoara.Apareau si pe vechiul site...[/b]pe cel nou au disparut.
Punctul doi:bine ca recunoaste cineva in sfarsit ca[b] grupurile charismatice isi trag seva din sectarismul penticostal[/b].Ca penticostalii ar fi "redescoperit" ceva ce ar fi "sufocat "in Biserica timp de aproape doua milenii este o chestiune discutabila.La fel de discutabil este si faptul ca [color=#0080FF]"Asa a dispus Domnul!"[/color](nu ma pot lauda ca am darul deosebirii duhurilor),dar imi permit sa am rezerve fata de astfel de "descoperiri".Nefiind un expert in deosebirea duhurilor nu pot nici sa spun ca exista o infiltrare satanica, dar nici ca nu exista!
Punctul trei: termenul respectiv de [b]"fellowship" [/b]realmente ma deranjeaza; intrucat ar trebui tradus si de Dv. charimaticii catolici din Romania fie ca [b]"tovarasie" [/b]fie ca [b]"partasie"[/b](termen tipic neoprotestant altminteri).
Punctul patru:trairea spiritualitatii Rusaliilor este o traire a intregii Biserici, si nu numai a unui grup,care de fapt se misca doar in solicitarea unor charisme si nimic mai mult!.Spiritualitatea Rusaliillor o consider universala si ea se manifesta la fiecare Sfanta Liturghie, la fiecare Sfant Botez,...ori de cate ori se savarseste un Sfant Sacrament Duhul Sfant este prezent! In plus cel putin in Ritul Bizantin,orice rugaciune incepatoare incepe cu invocarea Duhului Sfant:"Imparate Ceresc,Mangaietorule, Spirite al Adevarului,care pretutindenea esti si toate le plinesti;Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si te aseaza intru noi si ne curateste pe noi de toata intinarea si ne mantuieste Bunule sufletele noastre."
In final imi reiterez rezerva fata de grupurile charismatice, si nu le consider o necesitate in Biserica.
O intrebare pentru toti:daca cineva va da un telefon la 3 Dimineata sa va cheme la o cafea (evident in timpul somnului), ce i-ati raspunde?
Pax et Bonum![/quote]


Domnule doctor,

1. Nu ma contraziceti deloc. Sunt la curent si cunosc tentativa pr. Chisarau de a infiinta un grup carismatic in parohia Sfintiei Sale din Timisoara. Nu i-a reusit tentativa, poate si pentru faptul ca nici noi nu l-am putut sprijini. Sincer, nu stiu de ce l-a postat pe "vechiul site". Oricum, ceea ce a fost acolo nu se poate numi grup carismatic si nu au ajuns nici sa practice carismele. Am competenta sa ma pronunt asupra acelui grup deoarece am fost acolo si cunosc evolutia lucrurilor. Va pot spune sigur ca titlul "Dezrobitii Domnului" nu a apartinut acestui grup. Poate va referiti la un grup penticostal, care sunt destul de numerosi in Timisoara.
2. Sunt de acord cu toate rezervele personale pe care le manifestati. Este important sa fim rezervati si prudenti vis-a-vis de tot ceea ce se prezinta ca "noutate" in Biserica. Insasi Biserica are aceasta atitudine inteleapta. Ba chiar, de doua ori si mai prudenti si rezervati cu tot ceea ce vine din ambientul protestant si neo-protestant, cunoscand foarte bine distanta doctrinara care exista intre acest ambient si Bisericile Catolica si Ortodoxa. Este insa foarte important ca aceasta rezerva sa nu vina dintr-o prejudecata, deoarece deciziile care se nasc din prejudecati au amprenta subiectivismului, iar adevarul unui lucru este intotdeauna in afara subiectivitatii noastre, care cel mult poate sa-l confirme, dar nicidecum sa-l fondeze. Dar pentru a evita pre-judecata (adica o concluzie neintemeiata pe cunoasterea exhaustiva a unui lucru) e nevoie de deschidere. Aceasta deschidere este necesara cu atat mai mult cu cat lucrurile spirituale, ca si cunoasterea celor duhovnicesti nu sunt o cucerire rationala, ci un dar. Cu atat mai mult, interpretarea lor, care nu poate fi facuta rezumandu-ne doar la criteriile interpretative rational-stiintifice, criterii ale caror concluzii, sunt valoroase si de avut in vedere, dar nu sunt absolute si universal-valabile. La urma urmei, e scris ca "nici o profetie a Scripturii nu se interpreteaza dupa propria parere a cuiva, deoarece profetia nu a fost data niciodata din vointa omului, ci oamenii, condusi de Duhul Sfânt, au vorbit de la Dumnezeu" (2Petru 1,20-21). Cu toata rezerva din partea unora cu privire la interpretarea din partea Bisericii, totusi ea conteaza. Daca "inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste" (B. Pascal), cu atat mai mult Dumnezeu are ratiuni si moduri de a proceda pe care noi oamenii, nu numai ca nu le cunoastem, dar nu avem nici dreptul de a le judeca. In schimb avem libertatea de a o face, cu riscul de a si blasfemia.
3. Am inteles ca exista un termen ("fellowship") care va deranjeaza. Ne vom gandi la propunerea Dvs., care la urma urmei e un punct de vedere. Desigur ca vom tine cont si de parerile celor competenti in filologie si teologie. Permiteti-mi insa sa va spun ca termenul "partasie", pe care-l considerati de iz neo-protestant, este de origine biblica (koinonia), foarte mult utilizat alaturi de termenul "comuniune" in noua traducere catolica a Noului Testament (Sapientia, Iasi).
4. Aveti perfecta dreptate ca "spiritualitatea Rusaliilor" apartine intregii Bisericii. Am si spus ca nu este monopolul RCC. E foarte adevarat si faptul ca Duhul Sfant cu darurile si carismele sale nu a fost dat numai unora. Si e foarte adevarat si faptul ca Liturgia Bisericii, indeosebi sacramentele, sunt izvoare de har si datatoare de Duh Sfant. Cu totii l-am primit pe Duhul Sfant si avem darurile sale. Dar nu e suficient sa primesti si sa ai ceva, daca nu te folosesti de ceea ce ai primit. Asa cum nu e suficient sa-l cunosti pe Cristos si pe Duhul Sfant, daca nu ai o relatie personala cu aceste Persoane divine. Cat priveste "necesitatea" grupurilor carismatice, aveti perfecta dreptate: NU SUNT O NECESITATE IN BISERICA. Intr-adevar, am scris mai sus ca "necesare" sunt darurile Duhului pentru sfintirea personala, si "necesare" sunt carismele Duhului pentru edificarea Trupului lui Cristos. Cine traieste aceste lucruri, traieste spiritualitatea Rusaliilor. Deci, orice crestin este carismatic, traind aceste lucruri. Aleluia! Asa sa fie!
5. La intrebarea adresata tuturor, eu i-as raspunde: "Nu! Multumesc". Si m-as culca la loc.
Pax et amor!

_________________
Pace si iubire!


10 Apr 2010, 10:40
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 21 Ian 2010, 17:34
Mesaje: 310
Mesaj Re: Catolici carismatici
Victor scrie:
Este insa foarte important ca aceasta rezerva sa nu vina dintr-o prejudecata, deoarece deciziile care se nasc din prejudecati au amprenta subiectivismului, iar adevarul unui lucru este intotdeauna in afara subiectivitatii noastre, care cel mult poate sa-l confirme, dar nicidecum sa-l fondeze.


Nu mi-a venit să-mi cred ochilor când am văzut numele magazinului: MAGAZINUL ADEVĂRULUI.

Vânzătoarea era foarte politicoasă:

- Ce fel de adevăr doriţi să cumpăraţi, parţial sau înrtreg?

- Întreg, evident. Nu doresc niciun fel de decepţie, nicio portiţă de scăpare, niciun pretext. Doresc să ştiu adevărul curat şi întreg.

Fata m-a trimis la un alt raion al magazinului. Vânzătorul de acolo mi-a arătat preţurile:

-Preţurile sunt foarte mari la noi, domnule.

- Cât face? – am întrebat eu hotărât să obţin întregul adevăr, oricât ar costa.

- Securitatea dumneavoastră, domnule, mi-a răspuns el.

Am plecat cu inima grea.

Am încă nevoie de siguranţa pe care mi-o oferă convingerile mele intime.


- Anthony de Mello –

_________________
Dumnezeul în care credem noi, rareori, are ceva de-a face cu Dumnezeu.
Deseori noi nu Îl iubim pe Dumnezeu aşa cum este El în realitate, ci aşa cum ne-am dori noi ca El să fie.


10 Apr 2010, 19:35
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 21 Ian 2010, 17:34
Mesaje: 310
Mesaj Re: Catolici carismatici
Diavolul s-a dus la plimbare cu un prieten.

Cei doi au văzut pe cineva în faţa lor aplecându-se şi ridicând ceva de jos.

- Ce a găsit acel om? - a întrebat prietenul.

- O fărâmă de adevăr, i-a răspuns diavolul.

- Şi nu te tulbură acest lucru?

- Deloc. am să-l las să o transforme într-o convingere.


- Anthony de Mello -

_________________
Dumnezeul în care credem noi, rareori, are ceva de-a face cu Dumnezeu.
Deseori noi nu Îl iubim pe Dumnezeu aşa cum este El în realitate, ci aşa cum ne-am dori noi ca El să fie.


10 Apr 2010, 21:34
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 03 Noi 2008, 21:52
Mesaje: 838
Locaţie: Timisoara
Mesaj Re: Catolici carismatici
Victor scrie:
Yoram54 scrie:
Punctul unu:imi pare rau ca va contrazic,dar cel putin anii trecuti era un asemenea grup la parohia catolica de rit bizantin "Regina Pacii" din Timisoara.Apareau si pe vechiul site...pe cel nou au disparut.
Punctul doi:bine ca recunoaste cineva in sfarsit ca grupurile charismatice isi trag seva din sectarismul penticostal.Ca penticostalii ar fi "redescoperit" ceva ce ar fi "sufocat "in Biserica timp de aproape doua milenii este o chestiune discutabila.La fel de discutabil este si faptul ca "Asa a dispus Domnul!"(nu ma pot lauda ca am darul deosebirii duhurilor),dar imi permit sa am rezerve fata de astfel de "descoperiri".Nefiind un expert in deosebirea duhurilor nu pot nici sa spun ca exista o infiltrare satanica, dar nici ca nu exista!
Punctul trei: termenul respectiv de "fellowship" realmente ma deranjeaza; intrucat ar trebui tradus si de Dv. charimaticii catolici din Romania fie ca "tovarasie" fie ca "partasie"(termen tipic neoprotestant altminteri).
Punctul patru:trairea spiritualitatii Rusaliilor este o traire a intregii Biserici, si nu numai a unui grup,care de fapt se misca doar in solicitarea unor charisme si nimic mai mult!.Spiritualitatea Rusaliillor o consider universala si ea se manifesta la fiecare Sfanta Liturghie, la fiecare Sfant Botez,...ori de cate ori se savarseste un Sfant Sacrament Duhul Sfant este prezent! In plus cel putin in Ritul Bizantin,orice rugaciune incepatoare incepe cu invocarea Duhului Sfant:"Imparate Ceresc,Mangaietorule, Spirite al Adevarului,care pretutindenea esti si toate le plinesti;Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si te aseaza intru noi si ne curateste pe noi de toata intinarea si ne mantuieste Bunule sufletele noastre."
In final imi reiterez rezerva fata de grupurile charismatice, si nu le consider o necesitate in Biserica.
O intrebare pentru toti:daca cineva va da un telefon la 3 Dimineata sa va cheme la o cafea (evident in timpul somnului), ce i-ati raspunde?
Pax et Bonum!Domnule doctor,

1. Nu ma contraziceti deloc. Sunt la curent si cunosc tentativa pr. Chisarau de a infiinta un grup carismatic in parohia Sfintiei Sale din Timisoara. Nu i-a reusit tentativa, poate si pentru faptul ca nici noi nu l-am putut sprijini. Sincer, nu stiu de ce l-a postat pe "vechiul site". Oricum, ceea ce a fost acolo nu se poate numi grup carismatic si nu au ajuns nici sa practice carismele. Am competenta sa ma pronunt asupra acelui grup deoarece am fost acolo si cunosc evolutia lucrurilor. Va pot spune sigur ca titlul "Dezrobitii Domnului" nu a apartinut acestui grup. Poate va referiti la un grup penticostal, care sunt destul de numerosi in Timisoara.


Accesati site-ul parohiei (http://www.reginapacis.ro) cu pricina si dupa medjugorjanismele de rigoare, anuntata vizita a "vizionarei" Vassula si diatribele post-incendiu, la reuniunea "liderilor" diverselor "activitati " locale in lista veti gasi si "Miscarea harismatica". Se pare ca localnicii au luat-o pe cont propriu, iar din informatiile subsemnatului acolo sunt penticostalii principalii animatori.


26 Apr 2010, 09:08
Profil
Membru activ
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2010, 18:10
Mesaje: 140
Mesaj Re: Catolici carismatici
MOMO scrie:
Diavolul s-a dus la plimbare cu un prieten.

Cei doi au văzut pe cineva în faţa lor aplecându-se şi ridicând ceva de jos.

- Ce a găsit acel om? - a întrebat prietenul.

- O fărâmă de adevăr, i-a răspuns diavolul.

- Şi nu te tulbură acest lucru?

- Deloc. am să-l las să o transforme într-o convingere.


- Anthony de Mello -


Odata, oamenilor le-a fost daruita o oglinda care arata Adevarul Intreg. Dar cel Viclean si-a varat
coada si, intr-un moment de neatentie si netrezvie, le-a spart-o in mai multe bucati: doua mai
mari si multe, multe bucatele. Acum fiecare parte a fost recuperata de cate un grup de oameni.
Fiecare particica arata spre Acelasi Adevar, doar ca El e vazut in alt fel. Iar fiecare grup se crede
in posesia Adevarului Total. Toti ceilalti sunt considerati gresiti, daca nu chiar eretici. Posesorii
de oglinjoare se bat singuri intre ei, in numele Adevarului, desigur.

_________________
Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.(Matei 23:13)
Omul deţine atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.


26 Apr 2010, 20:36
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 03 Noi 2008, 21:52
Mesaje: 838
Locaţie: Timisoara
Mesaj Re: Catolici carismatici
Yoram54 scrie:
Victor scrie:
Yoram54 scrie:
Punctul unu:imi pare rau ca va contrazic,dar cel putin anii trecuti era un asemenea grup la parohia catolica de rit bizantin "Regina Pacii" din Timisoara.Apareau si pe vechiul site...pe cel nou au disparut.
Punctul doi:bine ca recunoaste cineva in sfarsit ca grupurile charismatice isi trag seva din sectarismul penticostal.Ca penticostalii ar fi "redescoperit" ceva ce ar fi "sufocat "in Biserica timp de aproape doua milenii este o chestiune discutabila.La fel de discutabil este si faptul ca "Asa a dispus Domnul!"(nu ma pot lauda ca am darul deosebirii duhurilor),dar imi permit sa am rezerve fata de astfel de "descoperiri".Nefiind un expert in deosebirea duhurilor nu pot nici sa spun ca exista o infiltrare satanica, dar nici ca nu exista!
Punctul trei: termenul respectiv de "fellowship" realmente ma deranjeaza; intrucat ar trebui tradus si de Dv. charimaticii catolici din Romania fie ca "tovarasie" fie ca "partasie"(termen tipic neoprotestant altminteri).
Punctul patru:trairea spiritualitatii Rusaliilor este o traire a intregii Biserici, si nu numai a unui grup,care de fapt se misca doar in solicitarea unor charisme si nimic mai mult!.Spiritualitatea Rusaliillor o consider universala si ea se manifesta la fiecare Sfanta Liturghie, la fiecare Sfant Botez,...ori de cate ori se savarseste un Sfant Sacrament Duhul Sfant este prezent! In plus cel putin in Ritul Bizantin,orice rugaciune incepatoare incepe cu invocarea Duhului Sfant:"Imparate Ceresc,Mangaietorule, Spirite al Adevarului,care pretutindenea esti si toate le plinesti;Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si te aseaza intru noi si ne curateste pe noi de toata intinarea si ne mantuieste Bunule sufletele noastre."
In final imi reiterez rezerva fata de grupurile charismatice, si nu le consider o necesitate in Biserica.
O intrebare pentru toti:daca cineva va da un telefon la 3 Dimineata sa va cheme la o cafea (evident in timpul somnului), ce i-ati raspunde?
Pax et Bonum!Domnule doctor,

1. Nu ma contraziceti deloc. Sunt la curent si cunosc tentativa pr. Chisarau de a infiinta un grup carismatic in parohia Sfintiei Sale din Timisoara. Nu i-a reusit tentativa, poate si pentru faptul ca nici noi nu l-am putut sprijini. Sincer, nu stiu de ce l-a postat pe "vechiul site". Oricum, ceea ce a fost acolo nu se poate numi grup carismatic si nu au ajuns nici sa practice carismele. Am competenta sa ma pronunt asupra acelui grup deoarece am fost acolo si cunosc evolutia lucrurilor. Va pot spune sigur ca titlul "Dezrobitii Domnului" nu a apartinut acestui grup. Poate va referiti la un grup penticostal, care sunt destul de numerosi in Timisoara.


Accesati site-ul parohiei (http://www.reginapacis.ro) cu pricina si dupa medjugorjanismele de rigoare, anuntata vizita a "vizionarei" Vassula si diatribele post-incendiu, la reuniunea "liderilor" diverselor "activitati " locale in lista veti gasi si "Miscarea harismatica". Se pare ca localnicii au luat-o pe cont propriu, iar din informatiile subsemnatului acolo sunt penticostalii principalii animatori.

In atentia Parintelui Victor:pe avizierul de la Biserica mai sus pomenita troneaza un anunt despre grupul charismatic "Dezrobitii Domnului"(sic!)(cine este ei si ce vrea!).L-am vazut personal, alaturi de anuntul cu preconizata vizita a smintitei Vassula(desigur ca multii exaltati din BC ignora total ultimele recomandari ale Congregetiri Pentru Doctrina Credintei!)


07 Mai 2010, 17:34
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 19 Mar 2007, 22:32
Mesaje: 20
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Catolici carismatici
Multumesc, domnule Yoram54. Am inteles acest lucru. In concluzie, exista acolo un grup carismatic cu acest nume. Sincer, nu stiam ca s-a mers inainte in intentiile lor. Banuiesc insa ca atat parohul cat si episcopul respectiv au discernamantul necesar pentru a promova cele necesare pentru binele sufletelor si a nu promova cele daunatoare. Va dau dreptate cele cu privire la Vassula Ryden.
Stiu ca in scrierile ei, unele lucruri nu concordau cu modul de interpretare a Bisericii Catolice a dogmei Preasfintei Treimi si ca Biserica Catolica, prin Congregatia pentru Doctrina Credintei (unde era actualul Papa presedinte pe atunci) a luat atitudine impotriva acestor scrieri. Desigur ca Vassula, fiind ortodoxa, nu s-a luat atitudine impotriva ei, ci doar credinciosii catolici au fost pusi in garda cu privire la scrierile ei. Intre timp, Vassula a revenit cu niste explicatii si, daca nu ma insel, cu niste adaptari ale textului, astfel incat sa nu intre in contradictie. Totusi, au existat divergente.
Ba chiar, in 2007, Congregatia pentru Doctrina Credintei a revenit cu o alta notificare prin care:
- intareste cele afirmate in Notificarea din 1995 cu privire la aspectele doctrinare sesizate,
- reafirma opinia Congregatiei ca natura mesajelor nu e divina, ci sunt meditatii personale,
- aminteste faptul ca nu e oportuna participarea credinciosilor catolici la intalnirile de rugaciune ale Vassulei Ryden.
Exista si un site care documenteaza toate aceste lucruri: http://www.infovassula.ch/tlighome_it.htm
Ma mira si pe mine faptul ca a fost invitata in parohia pr. Chisarau. Cred ca era nevoie de un discernamant in prealabil si de o aprobare a episcopului. Era in sarcina parohului sa faca acest lucru.
Multa sanatate!

_________________
Pace si iubire!


10 Mai 2010, 14:37
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 03 Noi 2008, 21:52
Mesaje: 838
Locaţie: Timisoara
Mesaj Re: Catolici carismatici
Victor scrie:
Multumesc, domnule Yoram54. Am inteles acest lucru. In concluzie, exista acolo un grup carismatic cu acest nume. Sincer, nu stiam ca s-a mers inainte in intentiile lor. Banuiesc insa ca atat parohul cat si episcopul respectiv au discernamantul necesar pentru a promova cele necesare pentru binele sufletelor si a nu promova cele daunatoare. Va dau dreptate cele cu privire la Vassula Ryden.

Ma mira si pe mine faptul ca a fost invitata in parohia pr. Chisarau. Cred ca era nevoie de un discernamant in prealabil si de o aprobare a episcopului. Era in sarcina parohului sa faca acest lucru.
Multa sanatate!

Cred ca banuiti gresit in privinta discernamantului celor doi pomeniti(e o parere personala!).
Pentru adevar :specific ca Vassula nu-si va debita elucubratiile sale spiritiste in parohia medjugorjanista de care ati pomenit,ci in alta parte.Insa,afisele promotionale sunt lipite pe avizier la Biserica!
Pax et Bonum!


12 Mai 2010, 08:50
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 13 Aug 2015, 13:39
Mesaje: 31
Mesaj Re: Catolici carismatici
E semnificativ pentru memoria selectivă că cel puţin nişte răsăriteni, catolici sau nu, nu-şi amintesc Cuvântul Sf. Ioan la învierea Domnului :’şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte’ (şi altundeva: ‘toţi, dar, să ne bucurăm!’). Dacă nu credem că ‘putem primi Sf. Spirit [numai] în urma unei rugăciuni’, suntem fiul cel nerisipitor, sârguincios şi încrâncenat. Deasemeni, ca zilierii care, începând lucrul devreme, au rămas nemulţumiţi şi posaci că n-au ‘meritat’ mai mult decât cei culeşi din piaţă mai târziu, dar răsplătiţi la fel (‘şi voinţa o laudă’).
Nu ştiu care ‘Biserici tradiţionale’ au ‘anatemizat, sub o formă sau alta, fenomenul penticostal’. Ideea e că anatemizările nu se fac ‘sub o formă sau alta’.
Ioan Paul al II-lea a afirmat că ‘toate harismele sunt parte a bogăţiei Domnului’ (1979). Formele corupte sau îndoielnice sau nesigure există pretutindeni. Şi despre ucenicii Mântuitorului s-au găsit cei care să creadă, sau să afirme, că sunt beţi. Reuniunile harismaticilor nu ştiu să fie obligatorii pentru vreun catolic. Discernământul trebuie să se manifeste în ceea ce alege, sau nu alege, pentru sine, fiecare; nu în defăimarea celor despre care habar nu are. Nu în promovarea suspiciunii şi a batjocurii. Harismatismul e o cale. E aprobată de ierarhia Bisericii. Pericole au şi nenumărate alte căi, tradiţionale. Dacă asceza unuia serveşte pentru otânjirea harismatismului altuia, de către un al treilea, care musteşte de invidie şi dispreţ în faţa computerului, nu se ajunge nicăieri. Altfel, vai, nici la farizei ‘nu era vorba de farizeism’. Cum să fi fost?
Apoi, nu ştiu ca Biserica să fi afirmat că fiecare harismatic e un sfânt canonizabil, iar impunerea revelaţiilor particulare e ceva de care Biserica aspuseană s-a ferit.
Cine a arătat că harismaticii sunt străini de asceză? De ce e asceza sfântă, meritorie şi de dorit numai dacă e silnică, nevoită, obligatorie?
Apoi, se compară mere cu pere: nu isihasmul sau asceza tradiţională au fost canonizate, ci unii isihaşti şi asceţi.
Apoi, că acţiunile harismaticilor implică măcar întâlniri în viaţa reală, o comuniune reală, nu ‘jilţul electronic al lui Moise’.
Apoi, că există episcopi tocmai pentru ca forumiştii să nu se împovăreze inutil cu pierzania care îi aşteaptă pe harismatici, şi cu prevenirea ei.
Apoi, că ‘grija de multe’ arată indiferenţă; e mai uşor să echivalezi harismatismul catholic cu penticostalismul [???], decât să ‘parcurgi 300 km.’ (ce idee, cum ai putea parcurge atât, când există socializarea electronică, o harismă teologică autentică …).
Comparaţia între Sf. Serafim şi Siluan, pe de o parte, şi harismaticii (catolici, la urma urmei), pe de alta, o putem lăsa sfinţilor respectivi.
În secta emitenţilor de proorociri despre cipuri şi apocalipsă există fenomene cel puţin la fel de dubioase ca harismatismul.

_________________
cirenaic.blogspot.com


15 Oct 2015, 12:58
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 150 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 11, 12, 13, 14, 15


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România