Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Situatie tragica 
Autor Mesaj
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj Situatie tragica
Indraznesc sa inaugurez acest capitol al diasporei catolice, prezentandu-va o situatie tragica din Biserica Catolica din Canada.

Iata un articol aparut astazi intr-un ziar national (dau doar linkul, altfel ar fi prea lung):

http://www.canada.com/montrealgazette/n ... =60366&p=1

Facand abstractie de specificul jurnalistic al prezentarii unui astfel de subiect, va confirm doar ca, din pacate, sunt si alte astfel de luari de pozitie din "interiorul" BC. In articol se face referinta la "an open letter from 19 Quebec priests". Am vazut cu ochii (si urechile) mele, la TV, unul dintre acestia, foarte revoltat de "rigiditatea" Vaticanului fata de homosexuali (printre altele).
Trebuie insa subliniat ca din partea episcopatului canadian nu exista nici cea mai mica intentie de "cedare" in fata unor astfel de cereri. Ce le reprosez eu este o mare timiditate in afisarea pozitiei oficiale a Bisericii. Nu sunt convins ca o pozitie defensiva este cea mai buna metoda de contracarare a acestor tendinte de "modernizare" a BC.

Cele bune,
Ioan


29 Mar 2006, 19:07
Profil WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Dacă 60% dintre călugării şi călugăriţele canadiene susţin (în mod conştient - ?) scrisoarea Conferinţei Canadiene pentru Persoanele Consacrate... atunci este grav. Am văzut şi eu ştirea acum câteva săptămâni la CWNews. După cum zilele trecute citeam tot la CWNews despre nişte predici publice, într-un mare oraş american, în care preoţii militau pentru adopţia de copii de către cuplurile homosexuale.

Este un semn de "democraţie" existenţa acestor voci, dar păcat că ele cad într-un extremism... a-catolic. Mă gândesc doar ce o fi în sufletul unui catolic din America sau Canada: "păi dacă preoţii şi Episcopii între ei nu sunt în clar cu hirotonirea femeilor, avortului, contracepţiei, homosexualii şi altele, înseamnă că am şi eu spaţiu de opinie..." Şi de aici unii vor opina corect, alţii greşit.

_________________
Imagine


01 Apr 2006, 12:04
Profil YIM WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 15 Mar 2006, 17:03
Mesaje: 243
Mesaj ''A inebunit lupul''
Omul care se considera crestin prin botez,dar ca traire nu duce o viata in Cristos si afirma asemenea lucruri ,eu citez pe Isus :mai bine nu se nastea acel om.
Cum poti sa afirmi asemenea lucruri cand porti haina slujirii in Cristos.Drept a spus Isus ,ca se vor imbraca lupi in piei de miel si vor vorbi in numele Lui dar nu traiesc in sfintenia Lui.
Suntem o lume nebuna ,nebuna de tot. Vai noua celor care acceptam asemenea lucruri.
Ce ne facem frate Radu Capan,a inebunit lupul .
Este o gluma ,dar din pacate neagra si sumbra.
Acei preoti care gandesc cu mintea trupului si nu asculta glasul sufletului trebuie sa stie si o vor sti cu siguranta, ca sunt oameni care chiar daca nu au haina preoteasca la propriu ,sunt preoti prin trairea lor in sfintenie.Si sa mai stie acesti asa zisi slujitori ai Bisericii,ca nu vor razbi cu neadevarurile lor si ca Dumnezeu a trimis si trimite oameni care sa intareasca Biserica si sa alunge raul de oriunde se afla el.
Nu trebuie sa generalizam asemenea lucruri ,dar trebuie sa fim vigilenti la toate ce se intampla.
Am dreptate frate Radu Capan ?


01 Apr 2006, 23:36
Profil
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Desigur că sunt de acord. Nu aş vrea să mut subiectul din Diaspora, dar să nu uităm că şi în Ro avem păstori cu opinii... "ciudate". Mă bucur însă de ce scria dl Ioan:

Ioan scrie:
Trebuie insa subliniat ca din partea episcopatului canadian nu exista nici cea mai mica intentie de "cedare" in fata unor astfel de cereri.


Aş vrea să îl întreb pe dl Ioan: cum se nasc oare astfel de poziţii "clericale" împotriva învăţăturii Bisericii? O slabă formare a preoţilor catolici de acolo sau din acomodarea lor la mentalitatea seculară?

_________________
Imagine


02 Apr 2006, 09:33
Profil YIM WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj 
radukn scrie:
O slabă formare a preoţilor catolici de acolo sau din acomodarea lor la mentalitatea seculară?


Evident ca nu pot sa dau un verdict, dar as inclina mai mult spre a doua varianta. Se pare ca aici (poate in occident, in general, dar nu stiu), BC se "modernizeaza" prea tare. Poate de aceea si apar reactii de genul Lefebvre-istilor.
Dar in cazul Canadei, in particular, cred ca mai este un alt motiv, istoric. Mai exact cred ca este vorba de Quebec, care reprezinta marea majoritate a catolicilor de aici. De-a lungul istoriei lor (400 ani), pe de o parte BC a fost aici atotputernica, din toate punctele de vedere, pana dupa anii 60. Pe de alta parte, legaturile cu restul lumii, in particular cu Europa si Vaticanul, au fost destul de subtiri. La asta adaugandu-se mentalitatea tipic americana ca numai ce e nord-america conteaza, restul este neesential, face ca BC sa-si mentina o "evolutie" foarte "independenta". Nu am date concrete, dar mi se pare ca acum 2-3 ani, Vaticanul chiar i-ar fi "chemat la ordine" pe episcopii canadieni, binenteles destul de discret. A fost nevoie de un Papa cu multa autoritate ca IPII ca faca asta.
O alta explicatie ar fi legata de asa-zisa "revolution tranquille", inceputa prin anii 60. Atunci s-a produs "eliberarea" societatii civile de sub conducerea BC, cazandu-se intr-o extrema deosebit de grava care are implicatii si asupra clerului de toate nivelurile. Cateva exemple foarte simple: In Quebec, toate injuraturile sunt de lucruri sfinte! Nu exista injuraturi "de mama", sau altceva, doar de lucruri legate de biserica si credinta. Aici am vazut prima data printre persoanele care ajuta la altar (se mai numesc ministranti?), barbati cu coada si cu cercei in ureche! Evident, nu asta defineste un bun crestin, dar spune ceva apropo de respectul si mentalitatea lor. Aici am vazut parohul bisericii din cartierul gay, sustinand legislatia pro-gay, public, la tv (apropo, el este unul din cei 19 semnatari).
Nu vreau sa continui, dar vestitele scandaluri din USA relativ la preotii catolici si cele mai recente privind impartasania politicienilor asa-zis catolici care sustin avorturile si mariajele gay, au si aici corespondenta. Iar societatea, in general, inclusiv o parte din cler, acuza conducerea BC (Vaticanul) de conservatorism, indemnand sefii locali, mult mai "populari", sa fie mai "flexibili" si ii catalogheaza pe americanii (din USA) care au votat impotriva casatoriilor gay, de "dreapta ultra-conservatoare".

Ma opresc si sper ca nu am depasit limitele acceptabile cu critica. Sunt doar lucruri pe care le vad cu durere in fiecare zi de 10 ani. Pe de alta parte incerc sa accept modernizarea BC dar rezultatele de aici ma pun pe ganduri.

Cele bune
Ioan


03 Apr 2006, 17:44
Profil WWW
Membru Junior
Avatar utilizator

Membru din: 13 Apr 2006, 01:36
Mesaje: 9
Locaţie: Montreal
Mesaj 
Bun gasit!

Ioan impartasesc aceeasi parere despre trista situatie si adaug un link din Catholic Register in plus (!) despre unul dintre ostaticii eliberati saptamanile trecute Jim Loney (un Catolic? despre care presa a dezvaluit dupa eliberare ca este gay)

http://www.catholicregister.org/modules ... ge_id=1771


Am si versiunea tiparita a ziarului unde poza lui apare pe prima pagina si unde este mentionat inclusiv numele partenerului (care nu mai apare in versiunea on-line).... asa ca intreaga poveste capata o dunioasa aura de mister...

In orice caz, pot spune ca suntem binecuvantati in parohia din care facem parte (Holy Name of Jesus, in Laval) cu preoti ce au intradevar har si sunt suficient de bine pregatiti (Fr. Sabbath, parohul are un doctorat la Roma) fiind asadar "aliniati" cu Vaticanul. Nu ne ramane decat sa ne rugam pentru a fi daruiti mai departe cu intelepciune pentru preotii nostri de pretutindeni.

_________________
Cristina


13 Apr 2006, 02:02
Profil YIM
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj 
Buna ziua, doamna Cristina.
Cazul pe care il mentionati nu este deloc singular. In campania electorala americana am auzit multe cazuri de politicieni (John Kerry este doar cel mai cunoscut) auto-declarati catolici, mai mult sau mai putin practicanti, care sustineau pe fata ideile pro-choice sau avortul. In situatia lui Kerry chiar Vaticanul a luat pozitie, fara a-i mentiona numele, apropo de sustinerea acestor idei si participarea la Sfintele Taine (Impartasania).

In alta ordine de idei: si eu locuiesc in Laval. Puteti sa-mi spuneti daca sunteti romano-catolica sau greco-catolica? De un an de zile noi facem mari eforturi de re-construire a parohiei greco-catolice din Montreal, poate va alaturati noua! :)
Chiar daca webmasterul nostru cel ultra-super-extra-ocupat :wink: nu reuseste sa ne adauge pe www.diasporacatolica.ro in ciuda insistentelor noastre, noi suntem aici si crestem pe zi (saptamana) ce trece. Informatii la www.sfantamariamica.org

Cele bune,
Ioan


13 Apr 2006, 02:30
Profil WWW
Membru Junior
Avatar utilizator

Membru din: 13 Apr 2006, 01:36
Mesaje: 9
Locaţie: Montreal
Mesaj 
Suntem in Laval de 4 ani si de atunci mergem la singura parohie anglofona din Laval, Holy Name. Suntem romano-catolici.
Acum sa vedem si partea senina - nu numai situatia tragica - in parohiile din dieceza anglofona a fost introdus de vreo 5-6 ani un nou program de cateheza Faith First (importat din State) insa extrem de bine conceput... pentru ca ii implica pe parinti ca primii si cei mai importanti educatori ai credintei copiilor.... Deja se vad roadele: aceasta parohie e plina de familii cu copii care vin la liturghie si din toamna vom avea un local mai mare - pentru ca actuala biserica a devenit neincapatoare - Doamne ajuta!

_________________
Cristina


13 Apr 2006, 05:13
Profil YIM
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Ioan scrie:
Chiar daca webmasterul nostru cel ultra-super-extra-ocupat :wink: nu reuseste sa ne adauge pe www.diasporacatolica.ro in ciuda insistentelor noastre, noi suntem aici si crestem pe zi (saptamana) ce trece. Informatii la www.sfantamariamica.org


Domnule Ioan, ma fac purtator de cuvant al webmasterului ultra-super-extra-ocupat ;)

Proiectul DiasporaCatolica.ro este un proiect al CER, condus de un anume preot. Webmasterul nu are teoretic voie sa opereze modificari decat cele primite de la directorul de proiect. Initial era vorba ca Diecezele si Eparhiile vor actualiza datele de 2 ori pe an (la cele doua reuniuni ale CER), dand modificarile directorului de proiect, nu sarmanului webmaster. Directorul de proiect ar fi urmat sa indice webmasterului ce modificari sa opereze.

In cel mai romanesc stil, nu a mai existat nici o comunicare intre director si webmaster. In continuare vin cereri de modificari, adaugari, scoateri, dar daca nu pot fi validate de un webmaster (de unde stie el ca pr. X Y chiar exista, chiar tine de anumita Dieceza, chiar e trimis oficial in Bombolunia sau XYZania?)

Nimeni nu se indoieste ca parohia Dvs exista, si ca preotul este prezent oficial acolo, dar webmasterul ar deschide o cutie a pandorei modificand ce crede el valid, si nemodificand ce nu are cum sa valideze.

Cu speranta ca la un moment dat proiectul se va rezolva, am incheiat interventia.

Ba nu: partea in maghiara la sit parca este tot 'in constructie'. Alta dovada a puterii noastre, mai ales a puterii de colaborare. Multumesc de intelegere.

_________________
Imagine


13 Apr 2006, 19:18
Profil YIM WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj 
Am inteles problema, stimate ..... webmaster :wink: . Cam tarziu, dar am priceput ca nu ai ce face. Ma opresc aici cu comentariile... :(

Apreciez ca macar pe www.catholica.ro/webmania suntem listati cu umila noastra pagina web. Multumesc.

Ioan


13 Apr 2006, 22:52
Profil WWW
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România