Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 
FARISEISMUL in BISERICA 
Autor Mesaj
Membru Junior
Avatar utilizator

Membru din: 21 Aug 2014, 11:12
Mesaje: 2
Mesaj FARISEISMUL in BISERICA
SALUTARE tuturor!

Din cand in cand, e bine sa te mai privesti si cu ochii celorlalti. Trebuie sa recunosc ca este valabil si pentu mine. Doresc sa va spun ca, dupa ce am urmarit destul de atent muuulte, foarte multe postari, mai vechi si mai noi pe acest forum, prima impresie este aceea ca, indiferent de subiect, se ajunge la transformarea subiectului lansat intr-o modalitate de "autoaparare" a confesiunii.
Cand ortodoxa, cand catolica.
Uneori, aceasta autoaparare rezida doar in atacuri la adresa celorlalti. Culmea, aceste atacuri par sa aduca partii "lansatoare" o si mai mare "intemeiere" si confidenta pentru propria confesiune.
CRISTOS sau HRISTOS este Unul Singur si doar El este CRISTOS sau HRISTOS! Credinta unui om NU trebuie sa se dezvolte pe baza anatemizarii celorlalti. Altfel, "infailibilitatea" catolica ar fi praf fara existenta oglinzii ortodoxe, iar "adevaraciunea" intrinseca ortodoxiei ar fi culmea relativitatii fara oglinda catolica!!!
Am urmarit topicuri in cadrul carora s-au dezbatut probleme atat de importante pentru VIATA si CREDINTA unui om, pe care, daca s-ar pune problema, le-as premia, indiferent ca intrebarile se refereau la aspecte de ecumenism, dogma, sex, divort, samd.
Insa, aproape de fiecare data, discutiile au luat turnuri "justitiare", uniconfesionale, autosuficient crestine.
Oameni suntem toti, chiar daca unii sunt cu mult mai vrednici, insa aceasta nu inseamna ca cei mai vrednici sa "desfiinteze" lipsa (de cunostinte, de experiente, de virtuti) a celorlalti, cel putin pana cand nu este evident ca acestia din urma ar fi rau intentionati.
Prea repede, parca, in fata unor intrebari - chiar si daca acestea ar fi prostesti, din perspectiva catehetica -, se sare direct la notiuni de "imprimatur" si la explicatii de genul "asa este pentru ca asa e invatatura Bisericii, a Bisericii "noastre", deci nu e OK cea a Bisericii "Voastre".
Pt. cei care se si reped sa intrebe... "da dumneata ce confesiune ai dom'ne"?, le spun sa caute o alta intrebare. Si sa isi raspunda intai ei, lor, la intrebarea pe care vor sa o adreseze.

Continuarea in acest fel a discutiilor va fi benefica unei singure parti - celor care acuza. Insa, daca nu realizati aceasta, in acest caz forumul este doar o forma prin care sa va generati motive de a ataca probleme si persoane, pentru a va admira apoi cat de drepti sunteti si cat de drepte ar fi pozitiile voastre. Daca Isus CRISTOS ar fi facut in toate situatiile cu toti cei care veneau la El, gresind acestia mai mult sau mai putin, cum a facut in Templul din Ierusalim cu cei care transformasera Casa Domnului in ce vroiau ei, atunci nu stiu cati crestini mai erau azi.

Oamenii se apropie de El in VIATA ASTA, cu intrebari din viata asta, nu despre FILIOQUE sau Purgatoriu sau indulgente. Daca veti continua sa faceti trimiteri exclusiv la hartii stampilate, un om care ar vrea sa caute, de exemplu, iertarea LUI si v-ar intreba pe voi, n-ar mai intelege decat ca de trei ori de-ar muri, tot nu ar mai fi vrednic sa poata fi iertat.
Asadar, doresc sa va supun atentiei si aprobarii voastre un topic nou:
Exista fariseism in Biserica Crestina de azi?


22 Aug 2014, 12:55
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2006, 08:16
Mesaje: 3230
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: FARISEISMUL in BISERICA
iepurisimuove scrie:
Exista fariseism in Biserica Crestina de azi?

Isus vorbeste in evanghelii despre fariseims.
Evangheliile ne vorbesc noua despre viata noastra de azi.
Concluzie:
Fariseismul despre care citim noi astazi in evanghelii este fariseismul zilelor noastre.

Dar, ca si cei din vremea lui Isus pe pamant, nu prea suntem pregatiti sa il recunoastem.


24 Aug 2014, 20:44
Profil
Membru activ
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2010, 18:10
Mesaje: 140
Mesaj Re: FARISEISMUL in BISERICA
Calea trasată şi deschisă de Iisus, a frăţietăţii, a iubirii şi a iertării între toţi cei ce-L urmează, s-a transformat încet, încet, în cu totul altceva: suspiciuni reciproce de erezie sau greşeală, dispute şi lupte teologale sau scripturistice fără de sfârşit, încercări de racolări de membrii între confesiunile creştine, susţineri partizane ale deţinerii Harului şi adevarului absolut, afirmaţii că doar cei din confesiunea noastră se pot mântui, iar ceilalţi sunt buni doar de întreţinut focul iadului,.. etc, etc.
De ce s-a ajuns aici? Pentru că nu mai credem, în inima noastră, în Treimea cea adevărata: Tatăl, Fiul, Duhul, ci am creat, în decursul timplui, o alta în .. mintea noastră. Această nouă şi idolatră treime, de fapt, nu e nouă, ci foarte veche, căci a reînodat modelul fariseilor şi al cărturarilor. Treimea aceasta chiar dacă nu e identică la toate confesiunile, structural e aceeaşi: Dogma (sau Punctele), Forma (sau Tipicurile) şi Ritualul (sau Sacramentele). Ba mai mult, s-a ajuns să se practice aceeaşi tactică cu a fariseilor şi a cărturarilor de altădată de a “vâna” pe cei ce nu cunosc sau nu respectă Dogma, Forma sau Ritualul. Încât, până la urmă ajungi să te întrebi: pe cine urmăm noi? Pe Iisus sau pe farisei şi cărturari?

_________________
Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.(Matei 23:13)
Omul deţine atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.


24 Aug 2014, 21:24
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 02 Apr 2010, 14:31
Mesaje: 234
Mesaj Re: FARISEISMUL in BISERICA
iepurisimuove scrie:
Asadar, doresc sa va supun atentiei si aprobarii voastre un topic nou:
Exista fariseism in Biserica Crestina de azi?

Supozitia (pre-supunerea) e un pacat grav in discutiile pe net.
Asa ca intreb: "fariseism" cu sensul de "comportament ipocrit", "fatarnicie"? sau ca practica (alegerea selectiva a textelor, accentul pe litera legii, despicarea firului de par in patru etc.)

In ceea ce priveste "Biserica Crestina", cred ca termenul e prea vag si duce in ispita generalizarii repezite, pierzandu-se pana si valoare de adevar a cazului particular. As zice ca-i mai de folos (pentru inceput) daca ati limita discutia la barna din ochi (al meu, al dvs., al altor participanti la discutie) lasand pe cei multi sa-si vada de paiele lor.


31 Aug 2014, 18:26
Profil
Membru Junior
Avatar utilizator

Membru din: 21 Aug 2014, 11:12
Mesaje: 2
Mesaj Re: FARISEISMUL in BISERICA
'' presupunerea e un pacat grav in discutiile de pe net''. ''Ispita generalizarii repezite''...

1. Presupunerea se scrie legat, altfel vorbiti despre o supunere apriorica...
2. Ce are vaca cu vacanta?
3. E o deschidere a unui topic, nu presupuneri, nu generalizari voite sau nu. Potrivit abordarii dumneavoastra, deschiderea unui topic pe tema '' ce sa facem sa pastram perfectiunea actuala in Biserica Crestina'' in ce categorie ati incadra-o? Tot pacat grav? E presupunere? E pe net? Dar daca o auziti in timpul unei predici? Hm? Ma tem sa nu va doriti brusc elaborarea unui pre-catehism special pentru discutiile de pe net, in cadrul unui forum CRESTIN.
4. E gradina mare...dar toti au dreptul la ea


31 Aug 2014, 21:42
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 02 Apr 2010, 14:31
Mesaje: 234
Mesaj Re: FARISEISMUL in BISERICA
iepurisimuove scrie:
[...] E o deschidere a unui topic, nu presupuneri, nu generalizari voite sau nu.

Am intrebat la care sens al cuvantului se refera topicul, pentru ca nu imi este clar. Postarile anterioare (Maria, martianul) mi-au intarit confuzia si as gresi daca as face supozitii atunci cand pot sa le evit. Daca felul in care am formulat intrebarea vi s-a parut ofensiv, va asigur ca nu am avut intentia.

De asemeni, nu stiu cum sa iau sintagma "Biserica Crestina". Crestinii? institutiile religioase? toate?
In functie de intelesul pe care il dati, raspunsul poate fi trivial (da, exista crestini fatarnici si ma prezint ca dovada, daca mai e nevoie); la fel de bine pot banui o tendinta manipulativa printr-o intrebare gresit formulata. Si cum intre aceste doua extreme exista toate nuantele de gri, am sugerat limitarea spectrului, ca precautie.

Nu imi doresc nici un pre-catehism, nici reguli, altelele decat buna cuviinta. Experienta imi spune ca o oarecare rigoare e de mare folos atunci cand se poarta discutii serioase, pe teme de importanta.


01 Sep 2014, 01:53
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 02 Apr 2010, 14:31
Mesaje: 234
Mesaj Re: FARISEISMUL in BISERICA
Martianul_pacatos scrie:
De ce s-a ajuns aici? Pentru că nu mai credem, în inima noastră, în Treimea cea adevărata: Tatăl, Fiul, Duhul, ci am creat, în decursul timplui, o alta în .. mintea noastră. Această nouă şi idolatră treime, de fapt, nu e nouă, ci foarte veche, căci a reînodat modelul fariseilor şi al cărturarilor. Treimea aceasta chiar dacă nu e identică la toate confesiunile, structural e aceeaşi: Dogma (sau Punctele), Forma (sau Tipicurile) şi Ritualul (sau Sacramentele).

Eu cred ca ne lipsesc profetii. Nu cei ce citesc semne de neinteles, nici cei ce vin cu clipuri video/audio din viitor. Ne lipsesc profetii - acea constiinta colectiva - care inteleg consecintele in viitor ale actiunilor din prezent. Ne lipsesc profetii reformatori ai comunitatii, care sa ne aduca aminte de Dumnezeu atunci cand ne concentram prea mult asupra institutiilor noastre, de pe pamant, cu setul lor de reguli si regulamente.
In lipsa lor constiinta colectiva se dezintegreaza; ne cautam "sinele" nostru, ne auto-definim "credinta", dupa cum ne pare ca ni se potriveste - mix-and-match and do-it-yourself.

Intr-un fel ne pare rau ca Biserica, dupa ce a inteles natura divina a lui Isus, a renuntat a mai cauta alti profeti. Pe de alta parte, e mai usor sa-L slavim decat sa-L urmam, nu?


01 Sep 2014, 13:36
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 11 Noi 2014, 15:33
Mesaje: 174
Mesaj Re: FARISEISMUL in BISERICA
Cred ca de vina este si placerea de a critica doar de dragul de a critica. Bazata pe faptul ca intr-adevar, Iisus vorbeste despre credinta personala ca fiind definitorie, nu o doreste pe cea de "templu". Iisus a spus "nu construiti temple in numele Meu". Oricum ar fi privit Spatiul Sacru (si aici ortodoxia exagereaza cred eu cu sacralizarea geometriei si importanta acesteia; intr-o zis se va spune ma tem, ca Iisus a inviat de pe cruce nu pentru ca era Dumnezeu ci pentru ca si crucea avea proprietati esoterice deosebite) el nu trebuie privit ca si un templu pagan.
Fostul Papa Ratzinger a numit fenomenul "relativizare pagana a societatii", precum si "dezmat prometeic" (adica stiintific si tehnologic).
Chiar si ateii au spus ceva util. Michel Houelbecq denumeste din secolul 19 cum ca Stiinta este noua religie - cu temple si cu ritualuri in toata regula. Ca au aparut numitii "oameni de stiinta crestini" (Christian Scientist) era o consecinta directa a acestei directii. Ca ei isi inchipuie ca sunt originali in abordare este o auto-amagire care rezulta natural din directia pe care a luat-o umanitatea de la inceputul secolului 20 cand harisma, relaxarea si auto-satisfacerea au inceput sa fie preferate descoperirii realizate prin comunicare - dialectica (da aici il contrazic pe I. Kant care sustine ca dialectica nu produce logica).
Omul de astazi daca este credincios gandeste ca daca nu a reusit sa isi desavarseasca credinta pana la X ani solutia singura este stiinta - sa traim cat mai mult in ideea ca la sfarsit vom intelege. O catastrofa se poate intampla maine si stiinta cu greu ii poate rezolva aceasta dilema spirituala; majoritatea oamenilor aleg atunci supararea pe Dumnezeu.
Si Iisus vorbeste despre importanta dialecticii (nu neaparat materiale pe care socialismul si pe urma comunismul au exploatat-o pana in toata regula): "de ce dau in voi daca nu pentru ca va iubesc?"
Dumnezeu intotdeauna va pune probleme noi oamenilor pentru care ei nu sunt pregatiti sa faca fata. Mai ales spiritual (deaceea eu nu sunt de acord cu budismul zen si empatia care ia locul unor sentimente umane reale)
Dar este oare credinta legata de intelegere sau de acceptare (fara a permite abuzul dictaturii in aceasta acceptare)?
Eu cred ca adevarata credinta in Dumnezeu este acceptarea care elibereaza (chiar si gen "Jurnalul Fericirii" de Nicu Steinhardt, de ce nu? ca nu suna suficient de progresist?).
Oamenii vor sa vada singuri progresul umanitatii, daca el exista va fi cu siguranta observat doar de Dumnezeu la Judecata Finala. Poti sa iti faci o radiografie a corpului dar nu a sufletului. Chiar si auto-acuzarea duce la erori.
Cand oamenii doresc cu obstinatie sa isi vada propriul progres, au un sentiment inaltator si umanist de libertate Renascentista sau Iluminista, ajung sa discearna anumite lucruri pe care vor sa le pastreze in societate, si altele care sunt inutile, construiesc un sistem, apare un dictator - in general o persoana medie, pentru ca sa nu fie corupt de putere ca un faraon - care sa aplice sistemul. Construindu-si un sistem care primeste o stampila numit "liber" de fapt nu s-a construit decat un sistem de auto-teroare si auto-posedare foarte parsiv, in care oamenii sunt singuri de fapt, nu se simt singuri insa pentru ca au ce face, nu se simt singuri nu le este dor de Dumnezeu care acum este perceput ca o entitate cruda, neevoluata, care doreste numai sa le strice ce si-au construit. Cand se intorc la religie inteleg doar elementele de ritual, nici macar dogma, ritual, cuvinte de ritual spuse care traiesc singure spre exemplu "cea mai mare pacaleala a diavolului este cand ii convinge pe oameni ca el nu exista" (sigur asa ar fi?) si atunci se duc sa isi faca rost de niste diavoli de macelarit.
Care este criteriul dupa care se cartografiaza diavolii? Cine nu vrea sa stea in sistemul meu. Simplu si mecanic.
Si locomotiva merge, merge, merge, si lasa mult fum in urma pentru ca merge in viteza.
Iata un alt cuvant-ritual cu viata in sine "iadul este pavat cu intentii bune" si altul "nu este iad ca cel pe care si-l face omul cu mana lui."
In "1984" cuvintele ritual au si o denumire "nouvorba". Ca de exemplu limbajul European Union: europarlamentar, eurostiri, eurodecizii, euroalegeri... eurooameni. Si, preferatul meu, numita "schimbare de mentalitate". Si inca un cuvant: eurolibertate.
Cand vom avea si eurostiinta si euroarta vom vedea poate mai bine ce manufacturat este acest "diavol" de locomotiva.
In aceste conditii s-a decis cum ca Papa Francis este socialist pentru ca a zis ca este crestineste sa ai grija si de saraci si de batrani care contrazice principiile puritane americane ca saracii sunt saraci pentru ca o merita si este transparent si fenomenologic faptul ca este asa. Ca sa nu mai vorbesc de cei care vor sa faca un razboi mondial ca asa scrie in Apocalipsa si este un fapt de credinta sa faci cu mainile tale ceva ce scrie in Biblie, infaptuiesti voia Domnului.
Si locomotiva merge, merge, si duce si ceva armament cu ea acum din pacate...
Dar am inteles, Fariseu este Francis pentru ca este Iezuit care inseamna Fariseu.
De asemenea cred ca s-au exterminat cainii vagabonzi in Bucuresti pentru ca un caine de lupta proprietate privata a omorat un copilas, si poate, pentru ca in Biblie spune "afara cu cainii..!"
In Biblie spune si acum dau citat real de pe net, din Biblia internationala in engleza, care ar fi cea mai intermediata si mai fair, cred eu....

Revelation 22:14-15:
14 “Blessed are those who wash their robes, that they may have the right to the tree of life and may go through the gates into the city. 15 Outside are the dogs, those who practice magic arts, the sexually immoral, the murderers, the idolaters and everyone who loves and practices falsehood."

Now, please read: 14 wash your clothes and holy is the job of laundry; 15 kill dogs, magicians, prostitutes, murderers, the divas at Hollywood, liars and writers of fiction.
What? Can't it be so that he said so? Why not? Arguments.
If you laugh at this, remember: there is hope in sadness.

_________________
Din gura pruncilor şi a celor ce sug ai săvârşit laudă, pentru vrăjmaşii Tăi, ca să amuţeşti pe vrăjmaş şi pe răzbunător. (Ps 8,2)


06 Mar 2015, 13:19
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România