Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
"LAUDATO SI’, mi’ Signore" 
Autor Mesaj
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 02 Apr 2010, 14:31
Mesaje: 234
Mesaj Re: "LAUDATO SI’, mi’ Signore"
Cei ce vor sa "conserve" Catolicismul sustin ca relatia personala cu Isus e ceea ce ne defineste ca Crestini: daca respect poruncile, cred/aplic toata invatatura cuprinsa in Catehism si merg Duminica la Biserica, ma pot considera un bun Crestin. Participarea mea la bolile sociale (rasism, exploatarea structurilor economice, culturale si a mediului) nu se pune. Pacatul e personal, iar ideea ca ar putea exista un "pacat social" e o aberatie.

In Vest, invatatura asta coincide perfect cu ideile neo-liberale promovate de lideri politici gen Thatcher sau Reagan: "there is no such thing as society" spunea Thatcher in '80s; suntem o colectie de indivizi care trebuie sa ne purtam de grija, fiecare in parte, si sa intindem mana celor din urma, de la caz la caz. Cand cel "flamand" dispare din ecuatie, lacomia devine un concept abstract; prea mult fata de CE?

Papa spune altfel: a) exista o societate si b) aceasta societate nu poate fi gandita in afara contextului, a mediului inconjurator. Creatia e un "bun comun", adica a nici unui individ a-nume, a nici unei tari a-parte; mai mult, faptul ca Dumnezeu nu a creat nimic a fi indestructibil, nu inseamna ca ne invita sa distrugem. Din contra, avem o responsabilitate fata de tot ceea ce e vulnerabil si numai orgoliul nemasurat ne-ar putea face sa credem ca ne putem asuma responsabilitatea la nivel de individ. Papa spune ca nu-i suficient sa-mi hranesc copilul si sa-l duc la Liturghie daca, undeva departe, sunt copii care mor de foame, de boli si in razboaie purtate in numele meu. Nu-i destul ca platesc impozitul, dau bani la colecta saptamanala si pun tot ce e plastic in cutia verde.

Iar faptul ca nu stiu cum sa fac mai bine nu-i un argument pentru starea de fapt. Nu asta e chipul si asemanarea in care am fost facuti.


13 Sep 2015, 15:25
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 13 Aug 2015, 13:39
Mesaje: 31
Mesaj Re: "LAUDATO SI’, mi’ Signore"
Directorul Centrului anglican din Roma, David Moxon, a publicat un eseu despre enciclică, în care analizează Psalmul 104 (103 în LXX), pentru a releva ‘întemeierea diferită’ a reprezentării acestuia (‘toate provin din înţelepciunea şi lumina lui Dumnezeu’), faţă de ecologia modernă; fundamentală este celebrarea lucrărilor din ‘Facerea’, 1,31. Ceea ce e totodată o dezvrăjire a naturii.
Dar versetul 35, arată David Moxon, aminteşte de păcătoşi şi nelegiuţi, îi blestemă, ceea ce sugerează că există o gestionare rea, rea din punct de vedere religios, nu numai practic sau secular, a alcătuirii lumii; nu e un psalm ‘ecologist’, dimpotrivă, arată întemeierea distinctă a gândirii creştine despre universul fizic.
Sobrietatea provine din fraternitate: această idee a Papei e unul dintre gândurile cele mai profunde; la fel ca şi lumea ca ‘taină de contemplat cu bucurie’, nu ca problemă de rezolvat. În enciclică sunt trei paragrafe (10-12) despre Sf. Francisc (‘Era un mistic şi un pelerin …’), tocmai pentru a defini o ecologie integrală, transcendentă, sub semnul gândului din ‘Romani’ 1,20. Sunt amintite florile sălbatice din grădina mănăstirii, şi citate biografii timpurii ale sfântului.
Sf. Toma e citat de câteva ori, Ricoeur (corelarea sfinţeniilor), Guardini, Vincenţiu, Scannone, Ali al-Khawas, Sf. Bonaventura, Sf. Ioan al Crucii, Sf. Vasile cel Mare, e reabilitat Teilhard (cf. notei 53).

_________________
cirenaic.blogspot.com


28 Sep 2015, 21:40
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 13 Aug 2015, 13:39
Mesaje: 31
Mesaj Re: "LAUDATO SI’, mi’ Signore"
La una din audienţele generale, Papa a menţionat ‘maturitatea emoţională’, ‘stilul familial’ imprimat relaţiilor umane (în spiritul unanimismului), ‘gesturile cordiale care sunt mai grăitoare decât cuvintele’; ‘deşertificarea oraşului modern’, ‘spaţiile deschise ale mulţimilor’, poate cu un pic de idealizare. Sunt stilizări unanimiste. Dar ideea că deformările, distorsiunile comportamentului depind, vădit, de distorsiunile existenţei deschise, largi, e rezonabilă. Cateheza porneşte de la o impresie, pustietatea, şi un remediu, afectivitatea.

_________________
cirenaic.blogspot.com


05 Oct 2015, 10:13
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România