Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 59 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Imaculata conceptie 
Autor Mesaj
Membru Junior
Avatar utilizator

Membru din: 23 Noi 2013, 12:18
Mesaje: 9
Locaţie: Maramureș
Mesaj Imaculata conceptie
Doresc sa dezbat o tema cu cineva care cunoaste credinta romană (catolică), eu fiind ortodox.

Este vorba despre "Imaculata concepție" a Maicii Domnului.

Fiind vorba de Maica Domnului o ființă care o am foarte mult la suflet,mă indignă mult acestă hulă adusă ei.Milioane de oameni din cadrul Bisericii Romei cred că Maica Domnului este concepută fără păcat,lucru care este total greșit și este o hulă groaznică adusă Preacuratei.

Iată de ce:

1.Acestă dogmă nu are bază biblică. Nici un profet al VT nu a prorocit că se va naște vreo ființă în mod imaculat,decât Iisus Hristos.Dacă Fecioara Maria ar fi născută în mod imaculat și ar fi fost ferită de păcatul strămoșesc atunci ar fi fost direct mântuită cu forța. Act care din partea lui Dumnezeu nu ar fi corect. De ce unii să aibe privilegiul acesta iar alții să se chinuie toată viața în lupta cu duhurile necurate? Dumnezeu nu mântuiește forțat pe nimeni. Ea,a fost concepută exact ca și noi,și a fost rodul rugăciunii părinților ei împreună cu împreunarea firească.Poate veți zice: Părinții ei au fost foarte înaintați în vârstă și nu mai putea fi posibil din punct de vedere biologic. Nu uitati ca prin rugaciune totul este cu putinta iar daca ai credinta puternica poti muta muntii. Și apoi tot în biblie spune că tot ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu.

Apoi prin educația primită de la părinții ei ferindu-o de toate răutățile lumii,prin viața ei curată și-a dobândit singură acest privilegiu de a naște pe Mântuitorul lumii. Vedem că și în momentul când îi vestește Arhangelul Gavril minunea, a acceptat prin cuvintele "Fie mie după cuvântul tău". Nu a fost forțată.

2.Prin acest mod de credință o ridicați la rang de dumnezeire.Chiar daca poate susțineți contrariul,că nu o vedeți ca pe Dumnezeu,prin credința voastră propovăduiți acest lucru.
Este un fel de "Nu judec,numai îți spun" . Iar dacă unui sfânt i se aduce cinstire mai mare decât trebuie atunci acea cinstire este hulă. Este păcat mare acest lucru. În spațiul latino american o spovedanie începe așa:
Confesorul: Ave Maria! (Bucură-te Marie)
Penitentul: Sin pecado concevida. (cea fără păcat concepută) .

Rețineți! Maica Domnului nu poate fi concepută mai presus de fire pentru că atunci ar fi ca și Hristos,iar voi prin credința voastră o venerați ca pe Dumnezeu chiar dacă prin grai mărturisiți altceva...


21 Noi 2014, 22:50
Profil YIM WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 02 Apr 2010, 14:31
Mesaje: 234
Mesaj Re: Imaculata conceptie
ortodox scrie:
Doresc sa dezbat o tema cu cineva care cunoaste credinta romană (catolică), eu fiind ortodox.
[...] lucru care este total greșit și este o hulă groaznică adusă Preacuratei. [...] Rețineți! Maica Domnului nu poate fi ...

Am retinut.

Dezbatere inseamna analiza amanuntita, discutare, deliberare. Dar din tonul discursului imi pare ca dvs. ati ajuns deja la o convingere definitiva si excludeti orice altceva.

Dupa parerea mea, o astfel de pozitie se potriveste de drept numai ingerilor, carora li s-a dat toata cunoasterea dintr-odata. Ilicit, pozitia e revendicata de jihadisti, adolescenti si de multi altii - cei ce aleg sa bata, nu sa dezbata.


28 Noi 2014, 13:00
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 11 Noi 2014, 15:33
Mesaje: 174
Mesaj Re: Imaculata conceptie
Dar in Biserica Ortodoxa Romana se spune despre ea "dumnezeiasca mireasa", "conducatoarea armatelor ceresti", "mai presus de heruvimi si de serafimi", iar in Noul Testament se spune "Sfanta Sfintelor". Tot in credinta ortodoxa se spune despre Avacum ca Fecioara Maria i-a fost aratata in viziune inainte de vreme, si el a crezut doar prin viziune si astfel a incetat lupta cu Dumnezeu.
Tot in Prohodul Ortodox al Adormirii Domnului Nostru Iisus Hristos se spune "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu mantuieste-ne pe noi" (si in multe alte rugaciuni) desi in Consiliul de la Nicaeea, la prima aparitiei a ei, poporul vroia sa i se inchine si conducatorii au decis ca numai Dumnezeu mantuieste, nimeni altcineva deci termenul "mantuieste" n-ar fi acceptat in legatura cu ea. Asta in varianta originala, inainte de 1948, a Prohodului, stiu ca s-au facut mici modificari in Prohod de atunci, dupa 1990 cand a fost republicat, dar nu aceasta. Deci toata credinta noastra ortodoxa in Romania, in esenta, este tot o "hula" la adresa Mariei?
Nu cred ca o fericim transformand-o in marul discordiei.

_________________
Din gura pruncilor şi a celor ce sug ai săvârşit laudă, pentru vrăjmaşii Tăi, ca să amuţeşti pe vrăjmaş şi pe răzbunător. (Ps 8,2)


05 Dec 2014, 18:29
Profil
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj Re: Imaculata conceptie
Iata un raspuns mai clar:

http://lumea.catholica.ro/2014/12/cum-a-fost-definita-dogma-neprihanitei-zamisliri/


08 Dec 2014, 22:40
Profil WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 11 Noi 2014, 15:33
Mesaje: 174
Mesaj Re: Imaculata conceptie
@Ioan Multumesc pentru semn bun ce mi-ai dat.
Nu se incalca Dogma Ortodoxa prin aceste lucruri, pentru ca in dogma ortodoxa harul - calitatea sfintilor - este dat prin Creatie de Dumnezeu, si dobandirea harului inseamna doar intoarcerea la Creatia asa cum a facut-o Dumnezeu nu cum a stricat-o ingerul cazut si omul necredincios precum si cel prea curios. Se insinueaza (fara intentie rea) in Dogma Ortodoxa cum ca Sfintii, cei multi din calendar, inclusiv Apostolii si Profetii, erau trimisi ai lui Dumnezeu cand au venit ei erau Fii si Fiicele Lui si Sfintenia lor a fost confirmata si crescuta prin faptul ca au gasit pe Dumnezeu si nu L-au abandonat nici chiar cand restul oamenilor i-au chinuit s-o faca. Sfintii Martiri din perioada pagana confirma aceasta - cum de Sfanta Mucenita Ecaterina a renuntat la traditiile neamului ei pagan si a acceptat pe Hristos cand a auzit de El pana la martiriu pe cand majoritatea oamenilor, desi multi au crezut, au asteptat ca si crestinismul sa devina religie de stat in Imperiu? Ca trebuie sa gandim poate si logic, dar nu neaparat,ca si cel necurat tot logic este, dar sigur fara acuzatie fata de acei oameni, ca nu noi judecam ci Dumnezeu.
Explicatia sa fie fara acuzatie.

_________________
Din gura pruncilor şi a celor ce sug ai săvârşit laudă, pentru vrăjmaşii Tăi, ca să amuţeşti pe vrăjmaş şi pe răzbunător. (Ps 8,2)


09 Dec 2014, 10:51
Profil
Membru nou
Avatar utilizator

Membru din: 10 Dec 2014, 20:31
Mesaje: 1
Mesaj Re: Imaculata conceptie
ortodox scrie:
Doresc sa dezbat o tema cu cineva care cunoaste credinta romană (catolică), eu fiind ortodox.
Este vorba despre "Imaculata concepție" a Maicii Domnului.
[........]
Ea,a fost concepută exact ca și noi,și a fost rodul rugăciunii părinților ei împreună cu împreunarea firească.Poate veți zice: Părinții ei au fost foarte înaintați în vârstă și nu mai putea fi posibil din punct de vedere biologic. Nu uitati ca prin rugaciune totul este cu putinta

Aici este vorba de o neintelegere des intalnita printre ortodocsi. Catolicii sunt de acord ca Maria a fost conceputa pe cale fireasca. Nu la asta se refera Imaculata Conceptie (Neprihănita Zămislire). Ci la faptul ca print-o exceptie facuta de Dumnezeu, Ea nu a "mostenit" pacatul stramasesc de la parintii biologici.

"Declarăm, pronunţăm şi definim că învăţătura despre preafericita Fecioară Maria, care din primul moment al conceperii ei, printr-un har deosebit şi un privilegiu din partea Dumnezeului atotputernic şi în vederea meritelor lui Isus Cristos, a fost păstrată neatinsă de pata păcatului originar, este revelată de Dumnezeu şi de aceea trebuie crezută cu tărie şi pentru totdeauna de toţi creştinii" (Bula Ineffabilis Deus). (o traducere gasita intr-o predica pe siteul Episcopiei de Iasi)
ortodox scrie:
Dacă Fecioara Maria ar fi născută în mod imaculat și ar fi fost ferită de păcatul strămoșesc atunci ar fi fost direct mântuită cu forța.


Initial, Eva nu era atinsa de pata pacatul stramasesc. Si totusi a pacatuit.


11 Dec 2014, 19:49
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 11 Noi 2014, 15:33
Mesaje: 174
Mesaj Re: Imaculata conceptie
Este ciudat sa citesc doar acest gen de intrebari pentru credinciosii catolici din partea unor utilizatori ortodocsi.
Si de pe site-urile ortodoxe romane si din discutiile "live" cu cei practicanti reticenti fata de Biserica Catolica, principalele neintelegeri mergand pana la suparare sunt urmatoarele:
1. Folosirea statuilor - oamenii sustin ca este vorba de idolatrie, fiind interzisa de cele 10 porunci. Conform normelor ortodoxe orice reprezentare iconografica trebuie sa nu iasa din planul reprezentarii mai mult de 2-3 cm(nu mai tin minte exact cifra). De asemenea iconografia a fost inlocuita cu tablouri la liber.
2. Lipsa invocarii Arhanghelului Mihail la inceputul slujbelor - modificare aparuta dupa al doilea Consiliu al Vaticanului. De ce s-a renuntat? Se cere o explicatie - probabil una dintre cele mai vehemente comentarii si suparari, unele de mai jos rezultand din aceasta.
3. Lipsa respectarii spatiului sacru - se construiesc biserici catolice care nu respecta arhitectura sacra,de asemenea arhitectul poate fi oricine, nu este verificat sa fie din credinta respectiva, adica catolic, sa aibe duhovnic (preot la care sa se spovedeasca regulat).
4. Slujbele dansate si cantate din America de Sud (inclusiv cultul "santa muerte" dar acolo Vaticanul s-a pronuntat deja numindu-l blasfemie), ultmele actiuni ale Bisericii Catolice din Brazilia inclusiv acele papusele Barbie cu Iisus si Maria.
5. Masoneria si Illuminati - sunt doua organizatii atee, cu interese oculte in sensul vrajitoresc, credintele lor sunt contrare bisericii si crestinismului, oamenii vor sa fie siguri ca Biserica (si sunt si preoti ortodocsi masoni) se disociaza de aceste organizatii pe fata, si daca preotii sunt membri sa paraseasca aceste organizatii.
6. Modificari noi (post anii '60) aduse in liturghia catolica in Vest,si cazuri in care preotii au fost acuzati secular pentru ca predicau traditional si Biserica Catolica nu i-a ajutat (nu stim totusi daca puteau sa-i ajute sau daca n-au incercat).
7. Declaratiile tolerante ale Papei Francisc despre relatiile homosexuale precum si alte lucruri in afara credintei crestine (a vorbit spre exemplu despre non-existenta iadului).

_________________
Din gura pruncilor şi a celor ce sug ai săvârşit laudă, pentru vrăjmaşii Tăi, ca să amuţeşti pe vrăjmaş şi pe răzbunător. (Ps 8,2)


12 Dec 2014, 12:39
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2010, 19:44
Mesaje: 583
Mesaj Re: Imaculata conceptie
adib scrie:
...

Initial, Eva nu era atinsa de pata pacatul stramasesc. Si totusi a pacatuit.


Bine-nțeles că a păcătuit fiindcă, deși a avut capacitatea și ocazia de a se opune, totuși nu a avut puterea sufletească și nici învățătura(experiența) s-o facă.
Să nu uităm că ea a fost ”clonată” din coasta lui Adam și, deci, este trup pur, așa că femeia este un exponent al atracției trupești, meteahnă(prihană) de care Sfânta Fecioară Maria a fost absolvită prin neprihănita zămislire.

Tot ce este în trup(în materie) este supus(mai mult sau mai puțin) influenței materiale, sau ”păcatului” strămoșesc; de aceea botezul este un angajamanet al omului de a se feri de influența trupească(inclusiv instincte) și de a innoi legamântul lui Dumnezeu.

_________________
Lăudat fie Isus!


18 Dec 2014, 10:40
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 02 Apr 2010, 14:31
Mesaje: 234
Mesaj Re: Imaculata conceptie
Nae scrie:
Să nu uităm că ea a fost ”clonată” din coasta lui Adam și, deci, este trup pur, așa că femeia este un exponent al atracției trupești, meteahnă(prihană) de care Sfânta Fecioară Maria a fost absolvită prin neprihănita zămislire.

Ideea asta de unde a mai aparut? O referinta, ceva?

Ca tot veni vorba, stie cineva care e pasajul in care ni se spune ca Adam s-a trezit din somnul cel adanc in care l-a cufundat Domnul? ;)


24 Dec 2014, 12:46
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2010, 19:44
Mesaje: 583
Mesaj Re: Imaculata conceptie
Rocinante scrie:
Nae scrie:
Să nu uităm că ea a fost ”clonată” din coasta lui Adam și, deci, este trup pur, așa că femeia este un exponent al atracției trupești, meteahnă(prihană) de care Sfânta Fecioară Maria a fost absolvită prin neprihănita zămislire.

Ideea asta de unde a mai aparut? O referinta, ceva?

Ca tot veni vorba, stie cineva care e pasajul in care ni se spune ca Adam s-a trezit din somnul cel adanc in care l-a cufundat Domnul? ;)

20. Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui.
21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
22. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.(Fac2,20-22)


_________________
Lăudat fie Isus!


26 Dec 2014, 08:50
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 59 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România