Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Sinuciderea 
Autor Mesaj
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 26 Iul 2007, 14:21
Mesaje: 4371
Locaţie: Buzau-Romania
Mesaj Sinuciderea
Lamuriti-ma si pe mine, de ce la noi la ortodocsi sinucigasul nu are parte de ultima slujba in biserica, fara a i se pomeni numele si scurtata, iar unul care ucide are parte de slujba integrala?
Pentru ca a avut posibilitatea sa se caiasca?
Poate imi spuneti cum sunt tratate aceste cazuri la dvs.?
PS. Este vorba de Madalina Manole!

_________________
Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca!


17 Iul 2010, 10:33
Profil YIM WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 06 Feb 2010, 13:32
Mesaje: 199
Mesaj Re: Cateva nelamuriri
Dan-Gabriel scrie:
Lamuriti-ma si pe mine, de ce la noi la ortodocsi sinucigasul nu are parte de ultima slujba in biserica, fara a i se pomeni numele si scurtata, iar unul care ucide are parte de slujba integrala?
Pentru ca a avut posibilitatea sa se caiasca?
Poate imi spuneti cum sunt tratate aceste cazuri la dvs.?
PS. Este vorba de Madalina Manole!

Sinuciderea este mai grava decat omuciderea tocmai pentru faptul ca nu lasa timp de cainta.
Iar scurtarea slujbei de inmormantare pentru sinucigasi trebuie sa faca parte tocmai din strategia de descurajare a altor tacniti care ar fi tentati sa repete gestul.Deja a fost o tentativa de sinucidere la Iasi dupa modelul M. Manole.
Cine stie cate vor mai urma.Biserica trebuie sa condamne cu cea mai mare vehementa asemenea gesturi,limitandu-se la rugaciunea pentru aceste biete suflete,dar mai ales pentru familiile ramase in urma.
Mai exista si cazul bolnavilor psihici severi,unde in general se face slujba obisnuita.
In BC nu am vazut o inmormantare de sinucigas,dar dupa cate stiu eu se face o slujba scurtata.


17 Iul 2010, 11:36
Profil
Membru activ
Avatar utilizator

Membru din: 30 Iun 2010, 01:01
Mesaje: 93
Mesaj Re: Cateva nelamuriri
Pana nu demult(acum 2 secole) BC nu permitea ultima slujba in biserica a sinucigasilor. Din cate am inteles de la profesorul de morala cu care am discutat despre subiectul sinucidere si pacatele impotriva vietii in general, Sfantul Ioan Vianney a linistit o vaduva ingrozita ca sotul ei va ajunge in iad pt ca s-a sinucis spunandu-i ca in timpul caderii a regretat actul sinuciderii si fiind sincer a fost iertat.

BC invata, si pe buna dreptate, ca numai Dumnezeu este judecator si hotaraste soarta tuturor oamenilor, inclusiv a sinucigasilor. Nimeni nu are de unde sa stie ce se petrece in ultimele secunde ale vietii unui sinucigas daca regreta sau nu sau daca este primit in cer sau nu. Noi nu trebuie sa judecam ci sa ne iubim aproapele.

Motivatia pt care se refuza de unele biserici ultima slujba in biserica este pt ca sinucigasul a decis sa-si ia propria viata daruita de Dumnezeu. Viata in sine desi este un dar nu ne apartine noua ci lui Dumnezeu. Prin sinucidere omul comite pacatul de moarte de a se pune pe el insusi dumnezeu si de a decide cand se termina viata sa. El respinge mantuirea.

Ucigasii fata de sinucigasi sunt tratati diferiti probabil(nu sunt sigur) pt ca pacatul uciderii aproapelui poate fi iertat, fata de cel care se sinucide si respinge mantuirea(incadrandu-se aici la hula impotriva Duhului Sfant)pacat care nu este iertat nici in veacul acesta nici in cel viitor.


17 Iul 2010, 20:46
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009, 08:26
Mesaje: 21
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Cateva nelamuriri
Daca tot ati adus in discutie acest subiect, mie mi se pare f. dur punctul de vedere ortodox. Ei spun ca nici slujba de inmormantare nu ar trebui permisa si mai ales "Biserica Ortodoxă are responsabilitatea să nu se roage pentru cei care îşi iau viaţa." - http://www.gandul.info/news/pacatul-sin ... si-6587157

Sau: "Sinuciderea este cel mai mare păcat fată de sine, căci prin ea omul îşi închide definitiv calea spre pocăinţă. Sinucigaşul dă dovadă de necredinţă sau o credinţă bolnavă (Judecători 9, 54 - 57 – sinuciderea lui Abimelec; 1 Regi 31, 4- 6 – sinuciderea lui Saul; Matei 27, 5 şi Fapte 1, 18 – sinuciderea lui Iuda); păcătuieşte contra trupului său care este biserica Duhului Sfânt (1 Corinteni 6,19; Romani 14, 8-12), şi deci nu mai are iertare nici în lumea aceasta, şi nici în cea viitoare. De aceea, sinucigaşului nu i se mai poate face nici un fel de slujbă şi nici nu se îngroapă în cimitir cu cei credincioşi." - http://www.parohiamacin4.org/sinuciderea.htm

Am inteles partea cu iertarea, faptul ca e un pacat ce nu poate fi iertat in niciun fel, niciodata, dar n-am inteles cum e cu rugaciunea. Nu este bine sa te rogi pt. aceste suflete, nu este voie sau e pur si simplu inutil din moment ce oricum nu se mai pot mantui? Tot asa este si in Biserica Catolica? Mi-e teama ca n-am inteles :(

_________________
Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic.


18 Iul 2010, 17:11
Profil
Membru activ
Avatar utilizator

Membru din: 30 Iun 2010, 01:01
Mesaje: 93
Mesaj Re: Cateva nelamuriri
Adde scrie:
păcătuieşte contra trupului său care este biserica Duhului Sfânt (1 Corinteni 6,19; Romani 14, 8-12), şi deci nu mai are iertare nici în lumea aceasta, şi nici în cea viitoare.


Aici sinuciderea este vazuta ca pacatul cel mai grav impotriva Duhului Sfant si singurul care nu poate fi iertat deoarece refuza mantuirea(vorbim de cazurile in care sinuciderea este facuta in mod constient nu si de cazurile psihiatrice! persoana trebuie sa aiba discernamant in ceea ce face). Aici coincide cu invatatura catolica care spune la fel(diferenta fiind ca se face slujba, judecata fiind a lui Dumnezeu).

Adde scrie:
De aceea, sinucigaşului nu i se mai poate face nici un fel de slujbă şi nici nu se îngroapă în cimitir cu cei credincioşi."


Cel care respinge mantuirea se sustrage singur din cadrul Bisericii prin urmare Biserica nu ii poate pomeni pt ca nu mai face parte din ea. Nu se ingroapa in cimitir pentru ca este considerata un fel de profanare a cimitirului crestin. (din cate stiu cam astea sunt argumentele BO). In BC excomunicatii au parte de acelasi tratament: adik fara slujba in Biserica si fara inmormantare in cimitir cu cei credinciosi. Pomenirea in rugaciuni cred ca se poate in BC pt excomunicati pt ca ii apartin tot ei fiind botezati, lucru care nu poate fi schimbat.(asta ca o paranteza)

Adde scrie:
Am inteles partea cu iertarea, faptul ca e un pacat ce nu poate fi iertat in niciun fel, niciodata, dar n-am inteles cum e cu rugaciunea. Nu este bine sa te rogi pt. aceste suflete, nu este voie sau e pur si simplu inutil din moment ce oricum nu se mai pot mantui? Tot asa este si in Biserica Catolica? Mi-e teama ca n-am inteles


Se refera la rugaciunea publica ca parte din cultul divin oficial facut de Biserica. Ei nu pot fi pomeniti la liturghie la raposati, nu pot fi pomeniti la parastase etc. pe acelasi motiv ca nu mai fac parte din Biserica(biserica incluzand si sufletele celor de pe lumea cealalta).

Rugaciunea personala poate fi facuta, nu vad nici un impediment in a nu putea sa te rogi sau sa faci pomana(acte de caritate) pt o persoana care si-a luat viata, cu atat mai mult cu cat are mai mare nevoie. Dumnezeu este singurul care hotaraste unde se duce in final o persoana, iar noi tot ce putem face pt sufletele raposatilor este sa le ajutam si sa mijlocim pt ei cu rugaciune si fapte de caritate.

In Biserica Catolica stiu ca se fac pomenirile, se inmormanteaza in cimitir si nu se restrictioneaza nici rugaciunea si nici pomana. Nu sunt insa foarte documentat,e mai bine sa va raspunda un preot catolic la aceasta chestiune.

Chestia cu nu este bine sa te rogi pt un astfel de suflet mi se pare aiureala. Fiecare ne putem ruga lui Dumnezeu pt cine vrem sau pt orice intentie dorim atata timp cat este placuta in fata lui Dumnezeu. Cand rugaciunea si intentia sunt sincere in inima Dumnezeu nu le refuza. Dumnezeu hotaraste in final si orice rugaciune curata cu siguranta nu este in van.


19 Iul 2010, 03:28
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2006, 08:16
Mesaje: 3230
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Sinuciderea
sinuciderea este o alegere pe care omul o face in afara Bisericii
BO a ales sa accepte alegeresa aceasta ireversibila a sinucigasului...
in BC se considera ca nu putem sti ce a fost in ultimele clipe intre sinucigas si Dumnezeu...

in Biserica, acceptam regulile Bisercii si suntem in Biserica sau nu acceptam, si nu suntem
iar daca familia nu poate face o slujba de inmormantare obisnuita poate fi si o atentionare ca nu a preintampinat actul


19 Iul 2010, 07:53
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009, 08:26
Mesaje: 21
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Sinuciderea
Multumesc pentru lamuriri si timpul acordat. Eu am spus ”nu e bine” sau cum am spus pentru ca nu am facut diferenta dintre rugaciunea publica si cea personala, am crezut ca daca biserica nu se roaga, de ce s-o facem noi, credinciosii? Si mai ales de ce s-o facem daca acel suflet nu se poate mantui? Apoi m-am uitat si eu putin prin catehismul BC si am vazut ca nu trebuie sa disperam, pt. ca in final numai Dumnezeu stie ce face cu acele suflete, El lucreaza in feluri nestiute. Si mai vroiam sa fac diferenta intre ”prevederile” celor doua biserici in cazul sinuciderii, un articol din ziar nu poate fi prea detaliat sa intelegi ce si cum. Iar abordarea mass-media, desi nu m-asteptam, pana la urma m-a afectat negativ. La asta se mai adauga si dezamagirea mea fata de BOR, mi s-a parut ca mai mult psihologii/ psihiatrii si-au batut capul, decat preotii. Iar abordarea aceasta, medicala sa zicem, poate fi la randul ei f. clara si argumentata, dar diferita de cea religioasa. Deci tot felul de confuzii...

_________________
Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic.


19 Iul 2010, 09:10
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 01 Dec 2008, 18:45
Mesaje: 1161
Mesaj Re: Sinuciderea
Adde scrie:
La asta se mai adauga si dezamagirea mea fata de BOR, mi s-a parut ca mai mult psihologii/ psihiatrii si-au batut capul, decat preotii. Iar abordarea aceasta, medicala sa zicem, poate fi la randul ei f. clara si argumentata, dar diferita de cea religioasa.

Cam asa e... la politica, fotbal si religie toata lumea crede ca se pricepe. Chirurgii cand opereaza vine si un preot si ii da indicatii cum sa taie si unde sa taie. Imi place ca era o doamna doctor care era cea mai inversunata, dar cand a fost intrebata daca e si credincioasa a zis ca nu prea, poate crede in ceva. Din moment ce nu are treaba cu BO, ce importanta avea cum tinea slujba un preot, doar nu e spectacol.
La Liturghie si slujbele bisericesti nu se dau pomelnice cu cei ce s-au sinucis, dar rudele si cunostintele se pot ruga pentru acesta. Stiu ca am vazut odata la tv ca povestea un preot despre o intamplare din tara noastra. Nu-mi aduc bine aminte amanuntele, un tanar de familie bogata s-a sinucis (cred ca impreuna cu iubita si cred ca era din Rusia). Familia era credincioasa si a construit biserici, s-a rugat ca sa-l ierte Dumnezeu, a facut tot ce putea sa faca multi ani. Si au spus ca atunci cand vor creste copaci pe biserica inseamna ca l-a iertat Dumnezeu. Dupa multi ani pe o biserica ridicata de acea familie a crescut un copac (nu-mi amintesc daca mai multi), dar nu a crescut din pamant, ci avea radacinile pe acoperis.


19 Iul 2010, 09:43
Profil
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 19 Aug 2009, 08:26
Mesaje: 21
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Sinuciderea
cata scrie:
Cam asa e... la politica, fotbal si religie toata lumea crede ca se pricepe. Chirurgii cand opereaza vine si un preot si ii da indicatii cum sa taie si unde sa taie. Imi place ca era o doamna doctor care era cea mai inversunata, dar cand a fost intrebata daca e si credincioasa a zis ca nu prea, poate crede in ceva. Din moment ce nu are treaba cu BO, ce importanta avea cum tinea slujba un preot, doar nu e spectacol.


Nu... nu la asta ma refeream, nu la cei care se baga in seama, nu ca vine preotul si-ti spune unde sa tai, sunt si oameni care-si vad de meseria lor fara sa amestece lucrurile. Dar credeti ca BOR si-a facut destul de bine auzita vocea, a depus eforturi sa explice si sa linisteasca populatia? De BC sau alte culte nici nu mai zic, pt. ca le e oricum destul de greu intr-o tara majoritar ortodoxa. Si de altfel, BOR are in general aceasta atitudine de a se bate cu pumnii in piept, rezultatul este ca oamenii isi dau cu parerea si de ce sa nu fie inmormantarea un spectacol? Li s-a aratat altceva, s-au depus eforturi reale pentru o educatie in spirit crestin sau? Faptul ca cei mai multi sunt credinciosi asa si asa... din an in pasti cum se spune, este o realitate pe care biserica nu o gestioneaza cum trebuie. Nu stiu eu cum trebuie, dar nici nu-i vad destul de preocupati pe capii bisericii. Si intrebarile astea referitoare la credinta sunt cu dus si intors, parca si fostul presedinte Constantinescu a dat o lovitura de imagine cu acel ”Credeti in Dumnezeu, dle Iliescu?”, mai de curand se jurau pe Biblie... Daca biserica sau bisericile nu iau atitudine, nici nu ma mir...
Dar nu asta vorbeam, ci de ceva de genul asta:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-75 ... i-lasa.htm
Si mi-a mai placut articolul acesta, apropo de spectacol:
http://www.adriangeorgescu.ro/2010/07/1 ... la-oferta/
Scris de unul care se pricepe la fotbal, de ce nu?

cata scrie:
La Liturghie si slujbele bisericesti nu se dau pomelnice cu cei ce s-au sinucis, dar rudele si cunostintele se pot ruga pentru acesta. Stiu ca am vazut odata la tv ca povestea un preot despre o intamplare din tara noastra. Nu-mi aduc bine aminte amanuntele, un tanar de familie bogata s-a sinucis (cred ca impreuna cu iubita si cred ca era din Rusia). Familia era credincioasa si a construit biserici, s-a rugat ca sa-l ierte Dumnezeu, a facut tot ce putea sa faca multi ani. Si au spus ca atunci cand vor creste copaci pe biserica inseamna ca l-a iertat Dumnezeu. Dupa multi ani pe o biserica ridicata de acea familie a crescut un copac (nu-mi amintesc daca mai multi), dar nu a crescut din pamant, ci avea radacinile pe acoperis.


Frumoasa poveste, multumesc.

_________________
Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic.


19 Iul 2010, 10:38
Profil
Membru activ
Avatar utilizator

Membru din: 30 Iun 2010, 01:01
Mesaje: 93
Mesaj Re: Sinuciderea
http://www.catholica.ro/2010/07/17/viziunea-bisericii-ortodoxe-fata-de-pacatul-sinuciderii/


19 Iul 2010, 20:51
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România