Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 114 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Inchizitia 
Autor Mesaj
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 06 Dec 2009, 22:59
Mesaje: 250
Mesaj Re: Inchizitia
Gheorghe Lazăr, ajuns întemeietorul Academiei de la Sfântul Sava, Bucureşti, prima şcoală superioară în limba română, din 1818, în discursurile sale, îndeosebi cel rostit în faţa mitropolitului Dionisie Lupu, arăta originea romană a poporului român, amintea de Romulus, Aurelian, Traian. Pentru boierimea grecizată şi clerul ortodox acestea erau erezii aduse de peste munţi. Pentru ca să nu bage "neghina de eretici în şcoală", mitropolitul numi un epistat (director supraveghetor, asemenea iezuiţilor aflaţi pe lângă episcopul Blajului) ca să-l controleze pe Gheorghe Lazăr până şi la măsurătorile geometrice ce le făcea. Primul epistat fu arhimandritul Grigore, mai târziu episcop de Argeş, care îl controla pe Lazăr la măsurătorile geometrice cu un şiret alb. Când ieşea Lazăr din clasă şi mergea în camera lui cu câte un elev, ofta şi zicea: "Săracele ştiinţe! Iată epistaţii şi directorii lor!" (76. Binele public, nr. 138/1880).

Când, în 1883, a luat fiinţă o şcoală română pe lângă patriarhie, frecventată de 4 fete şi 10 băieţi macedo-români, patriarhul Constantinopolului a ordonat anchetă şi a luat "cuvenitele măsuri, înainte de a se înrădăcina răul" (77. Binele public, nr. 97 din 1883). Acelaşi patriarh al Constantinopolului a reprimat orice mişcare naţională a românilor din Epir, Thessalia, Macedonia, socotind-o periculoasă Înaltei Porţi şi Bisericii, şi s-a grăbit să desfiinţeze schitul Prodrom din Athos cu călugării români Nifon, Nectarie şi Damian, fiindcă se rugau pentru regele Carol I şi regina Elisabeta. Clerul grec a trecut la grecizarea celor l.200.000 de români macedoneni existenţi în secolul al XIX-lea, arzându-le cărţile şi interzicându-le bisericile şi şcolile în limba română. Inchiziţie în toată legea! (78. Binele public, nr. 16 din 1880 şi 28/1881).

_________________
Ad majorem Dei gloriam.


02 Ian 2013, 17:29
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2006, 08:16
Mesaje: 3230
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Inchizitia
Spiritul a ceea ce numim noi acum Inchizitie cu referire la Biserica Catolica s-a manifestat in multe feluri si in multe momente din istoria omenirii.


03 Ian 2013, 13:33
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 01 Aug 2010, 14:14
Mesaje: 432
Locaţie: Tinuturile Loarei, Franta
Mesaj Re: Inchizitia
Intr-un scurt, dar convinagător expozeu, Père Guy Pagès (preot diecezan din Paris) arata ca Sfânta Inchiziție a fost un dar de la Dumnezeu:
http://www.youtube.com/watch?v=-yYOgx7NjMM

Merci, Monsieur l'Abbé ! Rendons grâce à Dieu !

_________________
Doamne, Tu știi că Te iubesc!


29 Apr 2014, 20:56
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 11 Noi 2014, 15:33
Mesaje: 174
Mesaj Re: Inchizitia
Nu se poate vorbi despre Inchizitie fara a se defini termenul de erezie, in doctrina crestina. Ca sa definesti erezia trebuie sa observi diferenta de credinta.
Inchizitia consta in declararea unei erezii si daca este cazul convertirea la credinta considerata corecta.
Nu este termen aparut in religia iudeo-crestina.
1. Inchizitia Pagana
Prima Inchizitie cunoscuta a fost cea Pagana in Imperiul Roman conform credintelor de atunci - Panteonul greco-roman si practica religioasa asociata (cuvantul religie vine de la "religio" - om virtuos, care a aparut in limba latina cu mult timp inainte de aparitia crestinismul sau de contactul cu religia iudaica). In acest caz noua credinta a fost considerata eretica (crestinismul) si atunci procesul si pedpesirea ereticilor se facea pentru ca refuzau sa declare propria credinta eretica si sa revina la vechea credinta greco-romana. Vedeti cazurile mucenicilor si a mucenitelor - erau acuzati de erezie si li se cerea sa renunte la credinta. A continuat si dupa introducerea crestinismului ca religie oficiala de catre Sf. Constantin functie de credinta personala a imparatilor care i-au urmat (fiul sau Sf. Constantiu a adoptat ambele religii spre exemplu, si este celebra presiunea sinoadelor crestine sa renunte la ceea ce se numeste "erezia ariana" care vine de la Arius, celebru invatat pagan, care nu a negat Biblia dar a negat divinitatea lui Iisus; tot celebru este si cazul cand Sfantul Alexandru i-a cerut lui Constantin pedepsirea lui Arius pentru ideile sale si Sf. Constantin s-a opus; abia aici ar fi inceput Inchizitia Crestina).
Partea "glam" cu tortura era pentru a descuraja succesul noii religii si era aplicat cu gradul de pedeapsa divina din partea zeilor invocati.
2. Inchizitia Crestina si in paralel Inchizitia Iudaica
Inchizitia crestina a inceput in Evul Mediu in Europa contra credintelor pagane care daca in partea civilizata tineau de stat (Grecia, Roma) si cucerirea statului insemna ca oamenii cetatii vor accepta acest lucru, cu cat mergeai spre centrul Europei credintele erau adanc inradacinate si traditional-vernaculare. Sefii de trib erau indiferenti de credinta oamenilor atata timp cat aducea informatii utile in razboi sau in viata de zi cu zi - sfaturi despre recolta etc. Deaceea multi schimbau cu usurinta si superficial religia la crestinism in absenta functionarii din ce in mai putin a practicilor vrajitoresti. Dimensiunea triburilor varia, de la marile triburi migratoare la cele mici locale. Succesul in fata sefilor de trib s-a facut exclusiv prin semne legate de vreme, poate si miracole legate de vindecari.
Oamenii insa nu s-au lasat convinsi, religia fiind empirica, vernaculara, foarte raspandita, si bazat pe foarte multe practici stravezi. Si a inceput ceea ce se numeste "vanatoarea de vrajitoare" presupunandu-se eronat ca doar vrajitoarele erau cele incuraja credinta pagan fiind cel mai experte in domeniu. Termenul de vrajitoare nu are gen in realitate (stiu de la niste pagani) desi vine de la "wicca" - femeie inteleapta - termen folosind in mai multe sensuri. Spre exemplu pentru a proteja pe cineva de spirite rele i se ascundea identitatea si atunci era spus "vrajitoare" si la barbati. De asemenea si "zeita" era un termen generic. Daca se dorea ascunderea de anume pedepse divine zeul era numit "zeita" era numit zeita si zeita zeu pentru a exprima dispretul fata de persoana/entitatea respectiva. Se credea ca prin exprimarea dispretului absolut si prin furie pot fi folositi zeii impotriva vointei lor. Deaceea unii pagani in ziua de astazi o numesc pe Maria avatar al zeitei lor stravechi, care a trimis Inchizitia crestina dupa ei, tradandu-i. Paganismul nu este neaparat devotional (respect fata de entitatile invocate). Daca ati observat fostul papa Benedict a spus intr-un discurs "falsul feminism pagan" si "relativitatea pagana", care au sens in acest context.
In acelasi timp veneau triburile iudaice impreuna cu rabinii. Unii dintre evrei au fost foarte atrasi de religia pagana din Nord, fundamental diferita atat de iudaismul monoteist (dedicat lui Yahweh) cat si de cel politeist (dedicat sotiei lui Yahweh, Shekinah sau Shekina, iubitoare a oamenilor, chiar si a pacatosilor, chiar in detrimentul lui Yahweh - ea este reprezentata deasupra lui chiar daca de dimensiune mai mica). Iudaismul politeist precede pe cel monoteist, sarbatoarea de Shabbath spre exemplu fiind dedicata lui Shekinah. Celalalt aspect presupus al lui Shekinah,Asherah (este pomenit acest aspect si in Noul Testament) are baza unor credinte pre-biblice de la zeita mesopotamiana Innana (tarfa virgina si mama a umanitatii) si sotul ei zeul razboiului, care este cel mai vechi cult al omenirii descoperit (desi unii sustin altfel). Rabinii in timp au renuntat la cultul lui Asherah considerat gresit, dar populatia nu. Vezi ca si in Noul Testament Petru cere desfiintarea templelor dedicate lui Asherah.
Se intelege de la sine ca in momentul apropierii poporului evreu de religia pagana europeana rabinii s-a format o diferenta de credinta intre rabini si popor, deci s-a definit o erezie. Nu am gasit cum s-a rezolvat acest conflict, dar unii evrei sustin ca a fost foarte violenta, la fel ca si cea crestina, dar fiind in cadrul inchis al comunitatii evreiesti nu se stie pe fata despre acest subiect decat mult mai tarziu, in sec XVII Baruch Spinosa a fost acuzat de erezie de catre Inchizitia Iudaica si excomunicat din cadrul poporului evreu. Cartile interzise poporului evreu, nu mai putea vorbi cu familia, nu mai putea face afaceri cu ei etc. Chiar Spinosa spune studentilor "Am renuntat la Dumnezeul meu pentru voi." Se gaseste pe wikipedia textul complet al sentintei.
Inchizitia Crestina si cea Iudaica au spre deosebire de cea pagana caracterul excomunicativ nu de pedeapsa (desi cei acuzati erau omorati). De asemenea nu avea caracterul de "lupta cu Satana" asa cum se sustine eronat prin filme. Ereticul era excomunicat (respectiv anatemizat) inainte sau dupa proces, proces care se baza foarte mult pe expunerea ereziei in fata acuzatului (care daca fusese excomunicat nu mai era crestin, ci era din nou la inceput, pagan, se incerca convingerea acuzatului, tortura nu avea caracter punitiv ci se baza pe ideea ca suferinta fizica duce la relevatie care ar fi dus la o reconvertire, moartea ereticului era privita ca o pierdere din partea preotului, necredinciosul fiind acum in mainile mai pricepute ale lui Dumnezeu.

Nu stiu cazuri de Inchizitie Musulmana chiar daca convertiri cu forta s-au incercat (Sfinti Martiri Brancoveni) pentru ca este adevarat in Quar'an se vorbeste despre capacitatea fiecarui musulman de a lua decizii daca se respecta sau nu credinta. Pe de o parte poti spune ca bun s-au rezolvat aici dar uite ca aceasta relativitate duce si la imposibilitatea de a stii cu cine vorbesti, pe cine rogi sa se opreasca. Care ayatollah este cel mai mare? Al carui cuvant are valoare? Deci se pare ca Inchizitia a ajutat la cristalizarea credintei si la limitarea violentei mistice-religioase care apare intotdeauna in omul care gaseste aceasta dimensiune astrala sau spirituala. Se poate sa fie o stare de coruptie,cand spiritul omului depasind lumea si relativitatea ei nu se mai strange inapoi intre oameni - absolut necesar in crestinism prin reinvierea in trup de Pasti, in iudaism printr-o serie de cerinte religioase care nu pot fi indeplinite decat traind in armonie si cu oamenii necredinciosi.
Si in ortodoxie au fost facute judecati inchizitoriale si chiar este foarte interesant ca cele mai vaste lucrari despre "erezia luterana" au fost scrise in ortodoxie.

Stalin in schimb nu face parte din Inchizitia Crestin Ortodoxa, actele facute in numele comunismului au fost anti-teiste mai cu seama contra preotilor pentru ca ei erau promovatorii slabiciunii sociale si stiintifice umane prin religie. Ce era in capul lui, de la preot la ateu, e treaba lui. Dar un paznic comunist torturand un preot ortodox sau un calugar iezuit ca sa il re-educe, cu ceva din fostii credinciosii parandu-l la securitate pentru ca "le pagubise parintele (respectiv calugarul) cu ceva", nu este Inchizitie cel putin mistica. De alt fel...
Dar ateismul nu este religie promite R. Dawkins.

Biserica a colaborat cu securitatea reusind sau nu sa scoata din inchisoare preoti si calugari, dar cine laic sustine azi la TV ca preotul venea cu Botezul de 1 ianuarie si turna la Securitate minte cu nerusinare. In timpul comunismului era stres si la botez si la nunti desi se faceau. Nu venea niciun preot cu Botezul, decat in sate izolate, nu la orase la proletariat. Daca ajungea cineva detinut politic dupa ce il vizitase preotul este pentru ca era raportat de vreun vecin (pe bani sau alte favoruri) ca este religios.
Si in ziua de azi multi comunisti convinsi de aici sau din Vest cred ca a fost greseala principala a comunismului, care nu a fost aplicat de fapt, ca a fost slab si deaceea nu s-a produs evolutia societatii si a fiintei umane. Deci cui ii e frica de comunism nu de Dughin trebuie sa se teama, el e ultra-ortodox crestin, Dughin care a si fost indepartat de Putin in favoarea lui Jirinovski - doar nationalist (am scris gresit dar nu stiu cum se scrie...). Si s-ar putea ca nici macar de rusi sau altii banuiti de socialism (sper ca nu crede cineva ca musulmanii vor face comunism cu femeia otelar, mama eroina si alte asemenea...) ar trebui sa se teama.

Dumnezeu si Ai Lui sa ne apere.

_________________
Din gura pruncilor şi a celor ce sug ai săvârşit laudă, pentru vrăjmaşii Tăi, ca să amuţeşti pe vrăjmaş şi pe răzbunător. (Ps 8,2)


15 Ian 2015, 19:53
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 114 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 8, 9, 10, 11, 12


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România