www.forum-catolic.cnet.ro
http://forum-catolic.cnet.ro/

Ite, forum est !
http://forum-catolic.cnet.ro/viewtopic.php?f=1&t=3866
Pagina 1 din 1

Autor:  Non sum dignus [ 23 Apr 2013, 10:03 ]
Subiectul mesajului:  Ite, forum est !

Se pare ca si acest forum catolic da semne de agonie. Ca sa nu spun ca e mort de-a binelea. Oricum, spre lauda lui, a durat in timp mai mult decat alte forumuri catolice, unele mai "oficiale", precum forumul ARCB sau al franciscanilor.
Care sa fie cauzele ?
Greu de spus. In cazul unui forum defunct, de care m-am ocupat, cauza au fost preotii. Mai bine spus inexistenta preotilor. Papa Benedict a spus el ceva despre folosirea in pastoratie a noilor cai de comunicare sociala, dar a abdicat inainte de a scrie fiecarui pastor in parte chestia asta.

Dar lipsa de interes a preotilor pentru forumuri nu e o explicatie universala. In cazul forumului ARCB, preotul care il administra a fost ultimul mohican, parasind corabia precum capitanii viteji, dupa ce nu mai era nimeni la bord.

Poate ca a fost un timp al forumurilor, un timp care nu mai este acum. Pe cand forumul acesta inflorea, cu sute de utilizatori si zeci de mesaje pe zi, mai erau inca multe forumuri catolice active. Aparusera pana si forumuri parohiale, precum cel de la Sf Cruce. Toate au decedat inaintea acestuia, iar forumul infiintat de mine nu a facut exceptie.

Aceasta lipsa de interes pentru forumuri nu afecteaza numai pe cei din barca Sfintei Biserici. Din cele trei forumuri adventiste, unde se posta pe ruptelea, nu mai e practic niciunul activ. Forumurile "comunitatii evanghelice" baptisto-penticostale s-au tot divizat prin dizidente, pana ce au ramas doua care nu mai au nicio legatura cu Evanghelia sau cu crestinismul in general.

Nu diferita, in fond, este situatia forumurilor ortodoxe. Cu exceptia notabila a forumului crestinortodox punct ro (unde cred ca am eu 10 la suta din postari), celelalte s-au dus la fund.

Acuma, eu m-as bucura mult daca aceasta scadere a nevoii de comunicare pe cai virtuale, ca asta e cauza pana la urma, ar fi avut loc in urma cresterii nivelului de comunicare pe caile "de la fata catre fata", in "forumuri reale". Te poti bucura vazand ca forumurile crapa intr-o singura situatie: cand vezi ca acest lucru s-a petrecut in urma faptului ca, in Biserica, zumzaie de organizatii ale laicatului in care se dezbat problemele care se dezbateau pe forumuri. Din pacate, nici poveste. Nicicand organizatiile laicatului nu au fost mai anemice, nici chiar in perioada comunista. Organizatiile profesionale nu mai exista. Cel putin cea a medicilor a murit de vreo zece ani. Organizatii altadata de mase, precum AGRU, care are atatea merite in recuperarea unor bunuri ale Bisericii, sunt in colaps, desi patreaza o aparenta de activitate: din cand in cand liderii lor se intalnesc si fac fotografii.

Fiul meu este antrenat in miscarea cercetaseasca. In ditamai arhidieceza de Bucuresti, s-au gasit numai 5 (cinci) pusti care sa formeze unicul pluton al ultimei intruniri. Dar unul, cel mai nou, a renuntat, asa ca se poate canta: "cinci cercetasi au fost la teatru, unul s-a facut actor si-au ramas doar patru". Schola cantorum nu exista. Nici scoala de rugaciune. La intrebarea "ce fac laicii care erau altadata pe forumuri ?", raspunsul cel mai frecvent este ca fiecare isi vede de ale lui. Si totusi, nu asa era in Biserica, nu asa ! Nici pe vremea apostolilor. Nici pe vremea persecutiilor. Nici pe vremea Imperiului Crestin. Laicii se intruneau sa discute despre ingeri, cand dusmanii lui Cristos trageau cu tunurile. Laicii disputau in partide politice daca e bine cu icoane sau fara icoane. Era o vreme cand imparatii prezidau Concilii.

Deci, decat sa oferim din timpul nostru lui Cristos si Bisericii, intr-o viata comunitara laicala, eu zic ca sa il asteptam mai intai pe Marele Monarh.

Autor:  radukn [ 25 Apr 2013, 11:16 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ite, forum est !

Frumoasă reflecţie. Aşa aş spune că a trecut vremea forumurilor. Acum e mai mare agitaţia şi reacţia în reţele sociale precum Facebook. Nu spun că e mai profund, superficialitate fiind şi acolo cu carul (o ştire strânge în primele minute mai multe like-uri decât citiri, semn că unii dau like aşa, de catolicism). Oricum, aici e un dinozaur mort.

Autor:  Non sum dignus [ 28 Apr 2013, 07:40 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ite, forum est !

Daca un forum este o varianta virtuala de forum real, adica un succedaneu al spatiului public de dezbatere in Cetate, in schimb facebook-ul este urmasul virtual al gastii de la bloc. Altfel spus, forumul e centrat pe teme, pe problematica, pe cand facebook-ul e centrat pe persoane.
Un facebook crestin, cum s-ar putea face ?

Autor:  PadreCory [ 25 Ian 2015, 02:49 ]
Subiectul mesajului:  Re: Ite, forum est !

Multe parohii si Manastiri sau chiar Dieceze /Eparhii au Pagini de Facebook. Lumea e mai putin prezenta pe Forumuri.

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/